← #nieuws

Nanobuisjes: doorbraak in plantenveredeling

,

Het gericht veranderen van het plantengenoom is niet makkelijk. Het moeilijkste is om het DNA of RNA in de plantencel te krijgen. Daar wordt vaak letterlijk grof geschut voor gebruikt, een methode die ‘shotgun’ heet. Het DNA met behulp van bacteriën in de cel brengen is subtieler, maar ook aan deze methode kleven verschillende nadelen. Zo blijven er altijd ‘sporen’ van het bacterieel DNA aanwezig. In Europa worden beide methoden als genetische modificatie beschouwd. Twee Amerikaanse onderzoeksgroepen hebben nu – onafhankelijk van elkaar – een briljant alternatief gevonden.  

De onderzoekers brengen het DNA in de cel via nanobuisjes gemaakt van koolstof. Deze buisjes zijn zo klein dat de plantencel ze met het water opnemen. Om het genoom van de plantencel te kunnen veranderen moeten de buisjes vervolgens nog doordringen in de celkern. De onderzoekers hebben er vertrouwen in dat dat ook gaat lukken.

De echte doorbraak voor de plantenveredeling zal komen als de onderzoekers er in slagen om de onderdelen van het CRISPR-Cas systeem via deze nanobuisjes de cel in te krijgen. Dan kun je DNA gericht aanpassen terwijl je de plant bewatert. Diverse landen zien het aanpassen van DNA via CRISPR-Cas niet als genetische modificatie, waarmee de methode daar laagdrempelig en breed te benutten is. Helaas is dit in Europa niet het geval. Gelukkig laat de Nederlandse regering het hier niet bij zitten en zet zij zich in om ook in Europa CRISPR-Cas vrij te stellen van de GMO-richtlijn en breed toegankelijk te maken voor de duurzame productie van gezond voedsel.

Bron: Trouw