← Al het nieuws

MSD en de strijd tegen COVID-19

In de strijd tegen COVID-19 gaat MSD met verschillende partners werken aan de ontwikkeling van meerdere vaccinkandidaten en een antiviraal geneesmiddel. Op 26 mei 2020 werden in dat kader drie belangrijke initiatieven aangekondigd: de overname van Themis Bioscience en samenwerkingsverbanden met non-profit organisatie IAVI en het bedrijf Ridgeback Biotherapeutics. Bij de bekendmaking gaf MSD aan dat ieder vaccin of geneesmiddel dat het bedrijf voor deze pandemie ontwikkelt, wereldwijd breed beschikbaar en voor iedereen betaalbaar moet zijn.

Met het oog op (onder meer) de ontwikkeling van vaccins tegen SARS-CoV-2 neemt MSD Themis Bioscience over, een bedrijf met een rijkgevulde pijplijn dat zich richt op vaccins en zogenoemde immuun-modulatie therapieën voor infectieziekten. In maart sloot Themis zich aan bij een consortium met onder meer het toonaangevende Europees vaccinonderzoeksinstelling Institut Pasteur, om te werken aan een vaccinkandidaat voor de preventie van COVID-19.

Met IAVI, een onderzoeksorganisatie die zicht richt op het aanpakken van urgente en wereldwijde gezondheidsproblemen waarvoor nog geen oplossing is, zal worden gewerkt aan een vaccinkandidaat tegen SARS-CoV-2 waarbij gebruik wordt gemaakt van de zogenoemde recombinante vesiculaire stomatitisvirus (rVSV)-technologie. Deze technologie vormt ook de basis voor het MSD-vaccin tegen ebola, het eerste rVSV-vaccin dat bij mensen werd gebruikt.

De samenwerking met Ridgeback Bio richt zich op het verder brengen van de ontwikkeling van EIDD-2801, een kandidaat-antiviraal geneesmiddel als mogelijke behandeloptie voor mensen met COVID-19. Beide partijen slaan de handen nu ineen om het middel in volgende fases van klinisch onderzoek zo snel en verantwoord mogelijk vooruit te helpen.

Ken Frazier, CEO van MSD: “MSD heeft een lange en unieke geschiedenis met vaccins en geneesmiddelen tegen infectieziekten. Vanzelfsprekend nemen wij nu onze verantwoordelijkheid en zetten we ons maximaal in voor een bijdrage aan de inspanningen van de wetenschappelijke gemeenschap om geneesmiddelen en vaccins te vinden om deze pandemie tot een einde te brengen.”

“COVID-19 is een wereldwijde uitdaging, die vraagt om wereldwijde oplossingen. Onze inzet is dat ieder vaccin of geneesmiddel dat wij voor deze pandemie (mede-)ontwikkelen, wereldwijd breed beschikbaar komt en voor iedereen betaalbaar is. We kunnen niet voorspellen wanneer deze strijd is gewonnen. We zijn er echter van overtuigd dat de wetenschap aan onze kant staat, dat de samenwerking al goed op gang is gekomen en dat we samen zullen zegevieren.”

Bron: MSD (Persbericht)