← #nieuws

MKB profiteert volop van innovatieregeling WBSO

21.265 Nederlandse ondernemers – waarvan 97% mkb’er is – haalden afgelopen jaar een voordeel van bijna 1,2 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Via deze regeling kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en kunnen ideeën sneller worden ontwikkeld tot succesvolle producten en diensten. Deze resultaten staan in de jaarrapportage 2017 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag heeft gepubliceerd.

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “Nederlandse bedrijven hebben in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil gehouden. Dat is belangrijk, omdat de sterke economische groei er voor zorgt dat bedrijven zich vooral moeten richten op de toenemende vraag en productie. Het overgrote aandeel mkb’ers in deze groep laat zien dat zij niet alleen het fundament van onze economie zijn, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan vernieuwing in vele sectoren als de bouw, de verpakkingsindustrie of data-toepassingen. Onderzoek en ontwikkeling blijft de basis  voor onze internationale concurrentiepositie.”

2017 in cijfers

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2017 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, in totaal 135.900 projecten toe. Dit aantal projecten staat gelijk aan circa 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen in de Research & Development. Bij deze projecten was verreweg het grootste deel (96%) een ontwikkelingstraject voor een nieuw product, productieproces of programmatuur, in 4% van de projecten ging het om een technisch-wetenschappelijk onderzoek.

De cijfers over afgelopen jaar laten zien dat Amsterdam (met 1.923 bedrijven), de omgeving Eindhoven (1.726 bedrijven) en Utrecht (1.534 bedrijven) het meest gebruik maken van de regeling. In de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland geven bedrijven het meeste uit aan R&D.

Betere oogst en slimme hijskraan

Eén van de bedrijven die succesvol gebruik maakt van de innovatieregeling is Dacom, dat via data-apparatuur telers helpt hun gewassen te optimaliseren. Door sensoren te combineren met satellietbeelden en internetapplicaties wordt het gebruik van water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen beter op elkaar afgestemd. Zo wordt de oogst verbeterd, het gebruik van de hoeveelheid hulpstoffen verminderd en duurzaamheid gestimuleerd. Met de recente WBSO-bijdrage onderzoekt het bedrijf nu het gebruik van deze technologie op de lange afstand.

Lagerwey bedacht met hulp van de WBSO een hijskraan die meeklimt in de opbouw van windmolens. Omdat de masthoogte van deze turbines steeds verder toeneemt moeten kranen ook steeds hoger worden. Doordat de nieuwe hijskraan zichzelf vasthoudt en zodoende niet veel ruimte nodig heeft kan zo op meer plekken makkelijker gebouwd worden. Daarbij blijft de ondergrond beschikbaar voor bijvoorbeeld akkerbouw. Die combinatie zorgt voor tijd- en milieuwinst en lagere kosten.

Bron: Rijksoverheid