← #nieuws

MKB-Actieplan mooie opsteker voor biotech sector

, ,

Vorige week presenteerde staatssecretaris Mona Keijzer de plannen van de overheid om het MKB te stimuleren. Het kabinet maakt daar tot en met 2021 in totaal 200 miljoen euro extra voor beschikbaar. Eén van de belangrijkste onderdelen van dit MKB-Actieplan is de verruiming van het budget van het Innovatiekrediet van 2019 tot en met 2021. HollandBIO is blij dat er na onze jarenlange en intensieve inspanningen eindelijk sprake is van een structurele toename. Het is na de verhoging van 2018 opnieuw een mooi resultaat voor de biotech sector, en een goede stap in de richting van een ijzersterk innovatieklimaat.

 

In het eerste jaar als staatssecretaris bezocht Mona Keijzer diverse MKB-ondernemingen tijdens de MKB-tour, waaronder biotech bedrijven op het Pivot Park en Leiden Bioscience Park. Hierbij besprak zij de drie grootste uitdagingen voor het MKB: personeel, digitalisering en financiering. Met name voor financiering pakken de aankondigingen erg positief uit. Het actieplan maakt ruim 120 miljoen euro vrij voor het behouden én intensiveren van de huidige regelingen. Naast uitbreiding van innovatie-instrumenten als het Innovatiekrediet, de MIT-regeling en het SBIR-programma, gaat er ook meer geld naar de SEED-regeling en komt er meer aandacht voor human capital. Verder komt er een regeling voor Thematische Technology Transfer om kennisinstellingen die excellent onderzoek verrichten op bepaalde thema’s met elkaar te verbinden voor een betere kennisbenutting.

 

Een ijzersterk innovatieklimaat

De plannen zijn aanvullend aan de nieuw op te zetten financieringsinstelling Invest-NL. Met Invest-NL komt er een platform dat kan dienen als vliegwiel voor de doorgroei van biotech bedrijven in verschillende fases van ontwikkeling. Het MKB-Actieplan waarborgt én versterkt de bestaande stimuleringsmaatregelen voor het MKB. Samen dragen zij bij aan een uitgekiende financieringsmix voor bedrijven in de life sciences. HollandBIO blijft zich inzetten voor een ijzersterk innovatieklimaat in Nederland. Zo blijven wij ook in de toekomst genieten van oplossingen uit de biotech die bijdragen aan een duurzame en gezonde samenleving.

 

Meer informatie over het MKB-Actieplan vind je in de officiële bekendmaking: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/06/29/200-miljoen-euro-voor-het-mkb