← Al het nieuws

Miljoeneninvestering in Agritech scale-up Protifarm

Protifarm is wereldwijd pionier in de productie van duurzame ingrediënten verkregen uit insecten. Het Ermelose Agri-tech bedrijf kweekt op industriële schaal de Alphitobius diaperinus (ook wel bekend als de buffalo kever) en verwerkt de larven van deze kever tot duurzame en functionele ingrediënten voor de voedingsindustrie. Daarmee heeft het bedrijf een van de oplossingen in handen voor de almaar toenemende vraag naar duurzame en gezonde voeding. Er bestaat een steeds grotere behoefte aan meer variatie binnen het consumptiepatroon om zo de impact op het milieu te verkleinen. Met een miljoeneninvestering van Oost NL en andere investeerders kan Protifarm solide doorgroeien en verder inzetten op R&D.

Vertical-farming-breeding-facility.jpg

10 miljard monden voeden

Naar schatting stijgt de wereldbevolking naar 10 miljard mensen in 2050. Om al die monden te voeden moet de voedselproductie met maar liefst 70% toenemen. Dat levert serieuze uitdagingen op voor de duurzaamheid van onze voedselproductie. De ‘duurzame eiwittransitie’ past in de groeiende behoefte en urgentie om ons voedselsysteem radicaal te hervormen, waarbij we onze eiwitten uit andere bronnen halen dan vlees, zoals plantaardige bronnen of insecten.

Vertical farming

Protifarm kweekt insecten door toepassing van ‘vertical farming’ in lagen boven elkaar. Hierdoor is weinig kweekruimte en amper water nodig. Ook de CO2-uitstoot is beperkt. De insecten leven op plantaardige zijstromen uit de voedingsindustrie. De voerconversie van insecten, vergeleken met traditionele life stock, is efficiënt en draagt bij aan het duurzame karakter van de kweek.  

Dierlijk en plantaardig alternatief

De verkregen ingrediënten, die Protifarm vermarkt onder het merk AdalbaPro, zijn niet alleen duurzaam maar ook gezond. Protifarm haalt belangrijke nutriënten uit het insect en maakt hiervan oplosbare poeders en getextureerde producten die zorgen voor binding en structuur in het eindproduct. De nutriënten omvatten alle essentiële aminozuren, vitamines (zoals B12), mineralen, vezels en gezonde vetten. “Onze AdalbaPro ingrediënten bevatten de kwaliteit van dierlijke proteïne en zijn tegelijkertijd duurzamer dan dierlijke en plantaardige alternatieven,” vertelt Tom Mohrmann, CEO van Protifarm. “Daarmee is het the best of both worlds.” De AdalbaPro ingrediëntenlijn van Protifarm zijn grondstoffen voor eindproducten. Van de insecten zie je dan niets meer terug. “Voedselproducenten maken met onze ingrediënten producten als eiwitshakes, voedingsrepen, noedels, maar ook verrijken ze vlees of vleesalternatieven,” aldus Mohrmann.

Investeren in eiwittransitie

Met de investering van Oost NL en andere investeerders kan Protifarm een stap zetten in de gewenste groei. Mohrmann: “Met deze investering kunnen we doorgroeien in capaciteit en onze kweek- en verwerkingsprocessen optimaliseren. We investeren ook in sales-, marketing- en R&D-activiteiten, zodat we internationaal voorop kunnen blijven lopen in deze markt.”

Bart Hoeflaak, teammanager Food van business unit Capital is trots dat Oost NL een bijdrage kan leveren aan de groei van Protifarm: “Oost NL investeert in bedrijven met oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. We zien de eiwittransitie als een van de grootste uitdagingen van deze tijd en ondersteunen bedrijven die daarmee bezig zijn. Juist omdat ze aansluiten bij de behoefte van de toekomst zien we ook een groot economisch potentieel. Voor de regio is het goed als een bedrijf als Protifarm zich hier kan ontwikkelen.”

Bron: OostNL (persbericht)