← Al het nieuws

Micreos ontvangt €30 miljoen voor antibiotica-alternatief

,

Het Nederlandse biotech bedrijf Micreos heeft €30 miljoen aangetrokken voor de versnelde ontwikkeling van haar endolysine technologie als alternatief voor antibiotica. De financiering is primair bestemd voor de klinische ontwikkeling van het endolysine XZ.700 voor atopische dermatitis en diabetische wondinfecties, en voor de introductie in de USA van Gladskin voor huidaandoeningen zoals eczeem, acne en rosacea.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormt antibiotica-resistentie een grote bedreigingen voor de volksgezondheid. Los van het probleem van resistentie tegen antibiotica is een reden voor toenemende terughoudendheid bij gebruik ervan dat antibiotica geen onderscheid maken tussen slechte en goede bacteriën.

Endolysines hebben drie bijzondere kenmerken: (1) ze richten zich uitsluitend op de ongewenste bacterie-soorten, en laten ons microbioom – dat miljarden goede bacteriën telt en essentieel is voor onze gezondheid – intact, (2) het maakt daarbij niet uit of de ongewenste bacteriën antibiotica-resistent zijn of niet, en (3) het gebruik van endolysines leidt volgens wetenschappers niet tot nieuwe resistentie.

Dankzij deze eigenschappen is met endolysines een nieuwe aanpak mogelijk van de behandeling van chronische wondinfecties – inclusief de door de resistente MRSA-bacterie veroorzaakte variant – en van inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem.

Staphefekt™ SA.100, door Micreos samen met de Zwitserse universiteit ETH in Zurich ontwikkeld, is ‘s werelds eerste toegelaten endolysine voor de mens. Het is het actieve ingrediënt in de Gladskin producten en richt zich selectief op de Staphylococcus aureus – bacterie. Een variant ervan, XZ.700, wordt nu door Micreos voor diverse indicaties als geneesmiddel geregistreerd.

“Sinds de introductie in Europa heeft Gladskin al meer dan 100.000 mensen met eczeem, acne en rosacea geholpen.” aldus Skyler Stein, directeur Micreos Noord Amerika. “Gladskin is pionier in het gebruik van endolysines om het evenwicht van het huid-microbioom te herstellen en de gezondheid van de huid te verbeteren.” Gekozen als Europa’s meest relevante innovatie bereidt Micreos nu de introductie van Gladskin in de Verenigde Staten voor.

De €30 miljoen financiering omvat een Innovatiekrediet van € 5.4 miljoen van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken (RVO). Micreos heeft al diverse studies met Gladskin gedaan, waaronder trials op eczeem, acne en rosacea. Momenteel lopen er bij het EMC in Rotterdam ook studies op zeldzame ernstige aandoeningen – zogenaamde ‘weesgeneesmiddelen-indicaties’ – waarvoor geen adequate middelen bestaan, zoals Netherton en Primaire Immuun-Deficiënties.

Micreos CEO Mark Offerhaus: “De problemen die wij met onze technologie kunnen aanpakken hebben een grote impact op de dagelijkse levenskwaliteit van miljoenen mensen. Deze financiering van bestaande en nieuwe investeerders helpt ons om onze technologie verder te ontsluiten. We onderzoeken op dit moment ook commerciële partnerships om hier nader invulling aan te geven.”

Bron: Micreos