← Al het nieuws

Meer inzicht in oncologiepatenten voor onderzoek en innovatie 

Met meer inzicht in bestaande patenten wil het European Patent Office (EPO) helpen kennis en technische informatie toegankelijk te maken voor investeerders en potentiële partners die op zoek zijn naar nieuwe technologieën. Met de Deep Tech Finder brengt het EPO bijna 8000 deeptech startups uit heel Europa met patentaanvragen in kaart, waaronder 73 in Nederland op oncologie. Specifiek op het bestrijden van kanker, deelt het EPO via een online platform vooraf gedefinieerde zoekopdrachten in octrooidatabases. In het achterliggende onderzoek komt naar voren dat Nederland en de EU de laatste jaren meer patenten hebben aangevraagd op oncologisch vlak, maar dat we achteropraken bij de Verenigde Staten en worden ingehaald door China. Hoog tijd dus voor meer middelen voor R&D, en nog belangrijker: een robuuster ecosysteem door betere valorisatie van die hoogwaardige kennis.

Internationale studie naar “technologies combatting cancer” 

Dat er muziek zit in innovaties gedreven door technologische ontwikkeling en dat dit de drijvende kracht is naar een betere behandeling en diagnostiek voor kanker, dat is voor ons niets nieuws. Wel zijn we blij met de inzichten uit de studie die vooraf ging aan de ontwikkeling van het online platform op initiatief van het Europese Patent Office (EPO) naar ’technologies combatting cancer’. Zij meldden daar een opmerkelijke stijging van 70% in uitvindingen en technologieën gericht op kanker in de periode 2015-2021, hetgeen blijkt uit de toename van het aantal internationale octrooifamilies.

Kunnen we hieruit lessen leren over de innovatiekracht uit de Nederlandse klei? Als je kijkt naar het absolute aantal patentaanvragen staan we binnen de EU op een 5e plek met 3351 aanvragen (periode 2002-2021), onder Duitsland (9375), het Verenigd Koninkrijk (6070), Frankrijk (5078) en Zwitserland (4812). De Verenigde Staten (VS) heeft de ruime koppositie met meer dan 50% van de aanvragen en als EU zitten we in een nek-aan-nek race met China. Dat de VS moeilijk van de troon te stoten is, kan gerelateerd zijn aan hun investeringen in oncologisch onderzoek. Op dat gebied steken zij er namelijk met kop en schouders bovenuit met een aandeel van 57.3%, en komt de EU er met in totaal 6,3% best wel karig vanaf. Andere belangrijke spelers zijn het Verenigd Koninkrijk met 9,8%, Japan met 4,1% en China met 4,4%. 

Actie nodig op R&D en valorisatie in Nederland en Europa 

En waar komen die Nederlandse patentaanvragen dan vandaan? Voornamelijk van Philips, dat met 2007 patenten, ofwel 59,9% van het Nederlandse totaal, dé aanjager van de ranglijst is in Nederland. Andere opvallende aandragers zijn de Erasmus Universiteit Rotterdam (113), het NKI (89) en het LUMC (81).  

Volgens het onderzoek heeft de Verenigde Staten een duidelijke voorsprong op het gebied van kankeronderzoek, goed voor bijna 50% van alle IPFs (Internationale Octrooifamilies) van 2002 tot 2021. Deze positie is de laatste jaren versterkt door sterke innovatie-ecosystemen en massale publieke financiering. Hoewel Europa op de tweede plaats staat, neemt de kloof met de VS toe en haalt China snel in. De uitdaging waar Europa – en haar beleidsmakers – nu voor staat, is om investeringen te verhogen, het onderzoekspotentieel beter te benutten en zo het aantal startups te laten groeien.