Meatable ontvangt 3,5 miljoen dollar voor oplossen schaalbaarheidsproblemen van ‘cell-based meat’ industrie
100% echt lekker vlees produceren met een minimale impact op mens, milieu en dier, dat is de missie van de nieuwe Nederlandse startup Meatable. De startup, opgericht in samenwerking met wetenschappers van Cambridge en Stanford, is in het bezit van een patent waarmee met één cel 100% echt vlees – met zowel spier- als vetcellen -, kan worden geproduceerd, zonder dat daarvoor dieren gefokt en geslacht hoeven te worden. Dankzij een investering van 3,5 miljoen dollar kan Meatable het team uitbreiden en de productontwikkeling van het slachtvrije vlees versnellen.
Meatable is in staat om één cel van een koe, kip of varken te nemen en hier dierlijk spier- en vetweefsel mee te ontwikkelen, waarvan vlees gemaakt wordt. Dit in tegenstelling tot andere ‘cell-based meat’ startups waar steeds opnieuw cellen uit het dier gehaald moeten worden. Dat één cel per diersoort de basis is van Meatable’s vlees, betekent dat er wereldwijd miljoenen dieren minder geslacht hoeven te worden en er toch voldoende schoon en gezond vlees voor consumptie is.
Duurzaam en schaalbaar
De startup is met haar nieuwe technologie in staat om in slechts drie weken een hamburger te maken. Hierdoor is het de meest duurzame en schaalbare manier om de wereldbevolking van vlees te voorzien. Ter vergelijking: het produceren van gangbaar vlees duurt drie jaar. Daar komt bij dat de manier waarop Meatable vlees produceert ook beter is voor het milieu. Vergeleken met de productiewijze van vlees, vermindert deze methode het water- en grondgebruik en de uitstoot van broeikasgassen met 90%. De ambitie van het bedrijf is om binnen nu en drie jaar de eerste, sappige hamburger geproduceerd te hebben.
Barrières voor schaalvergroting opgelost
In de toekomst is Meatable met deze nieuwe techniek in staat om zowel kippenvlees, varkensvlees als rundvlees te maken. Dat betekent dat 90% van de wereldwijde vleesconsumptie opgevangen kan worden. Dr. Mark Kotter, wetenschapper, docent klinische neurologie aan de Universiteit van Cambridge en uitvinder van de gepatenteerde Meatable-technologie, legt uit: “Samen met het werk van professor Roger Pedersen van Stanford University, kunnen met de technologie die mijn team heeft ontwikkeld de problemen die komen kijken bij de schaalvergroting van de vleesproductie opgevangen worden. De cellen die we hebben ontwikkeld, hebben een hoge delingssnelheid en kunnen zich ongelimiteerd blijven vermenigvuldigen. Zo kan Meatable straks miljarden identieke cellen produceren, in een korte tijd. Dit zorgt voor echt weefsel dat geen foetaal kalfsserum – het standaard cellulaire medium waarop cellen gewoonlijk voeden – nodig heeft om te groeien. Tot nu toe was dit één van de grootste barrières om op grote schaal slachtvrij vlees te produceren’’.
Meatable CTO Daan Luining voegt hieraan toe: “Meatable wil op grote schaal vlees produceren. Maar daarnaast vinden wij het minstens zo belangrijk om rekening te houden met het welzijn van de mens, de dieren en het milieu. Onze producten zijn volledig duurzaam. Het slachten van dieren is met onze technologie niet meer nodig. Ons doel is om de voetafdruk van de vleesindustrie te verminderen, de hoeveelheid beschikbaar vlees in de toekomst te vergroten en om te zorgen voor het lekkerste vlees. Hoewel de markt voor ‘cell-based meat’ nog in de kinderschoenen staat, zorgt onze nieuwe manier van produceren voor betaalbare alternatieven voor vlees’’.
Markt met veel potentie
Investeerders zijn enthousiast over de toekomst van ‘cell-based meat’. Dankzij een gezamenlijke investering van 3,5 miljoen dollar onder leiding van BlueYard Capital, met aanvullende financiering van Atlantic Food Labs, Backed VC en verschillende investeerders zoals Charles Songhurst en Jörg Mohaupt, wil Meatable haar team uitbreiden, nieuwe partners aantrekken en de productontwikkeling versnellen.
Jason Whitmire, General Partner bij BlueYard Capital legt uit: “We kijken ernaar uit om Meatable te ondersteunen bij haar missie om vlees van dierlijke cellen te maken en een belangrijke speler te worden in een ‘post-animal economy’. Wij geloven dat de unieke technologie het bedrijf een grote voorsprong geeft bij het oplossen van de problemen die komen kijken bij het op grote schaal produceren van vlees’’.
Meatable CEO Krijn de Nood: “Naast het belang voor de samenleving om te zoeken naar nieuwe vormen van vleesproductie, is het zakelijk ook een zeer interessante markt. De wereldwijde vleesmarkt wordt geschat op 1 triljoen dollar en de verwachting is dat dit nog sterk gaat groeien. Zeker als je kijkt naar de opkomende middeninkomens in de Aziatische landen. Ter vergelijking: als je kijkt naar de markt van Airbnb, Uber en Spotify zijn deze samen kleiner dan de wereldwijde vleesmarkt’’.
Bron: Meatable