← #nieuws

Life sciences zijn in trek binnen de zorgovernamemarkt

,

Met 24% van het totaal aantal transacties maken de life sciences het grootste deel uit van de Nederlandse zorgovernamemarkt van vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte naar fusies en overnames in de Nederlandse gezondheidszorg en life sciences markt. Voor HollandBIO is dit nóg een duidelijke aanwijzing dat Biotech een groeimotor van de Nederlandse economie is.

Biotech als aanjager
De totale waarde van fusie- en overnametransacties in de zorg en life sciences sector bedraagt naar schatting €2,2 miljard in 2020. Bijna een kwart van al die transacties binnen de zorg, 23 van de 96 totaal, vond plaats in de life sciences sector. Binnen de life sciences maakten transacties in biotechbedrijven het grootste deel uit (17 van de 23 transacties). Met vijf transacties meer dan in 2019 is de biotechsector de hardste stijger en met recht een groeimotor te noemen. De groei binnen de life sciences gaat tegen de trend in. In de meeste subsectoren in de zorg daalde juist het aantal transacties ten opzichte van vorig jaar. Hieruit blijkt wederom het anticyclische karakter van de sector waar we vorige week al over schreven.

Groeiend belang private equity
Naast het groeiende belang van biotechbedrijven is ook een groeiend belang van private equity op de overnamemarkt te zien. 58 van de 96 overnames zijn gefinancierd door private equity gelden. Sinds 2016 is het aandeel van private equity verdubbeld naar 60% van het totaal aantal overnames in 2020. Het groeiende belang van private equity is een signaal van een meer volwassen markt en wat ons betreft een goed teken.

Deloitte verwacht dat het totaal aantal transacties weer zal stijgen en het aantal transacties door investeerders meegroeit.

Voor de derde week op rij kunnen wij dus schrijven: investeer je uit de crisis, investeer in biotech!