← Al het nieuws

Leidse studie toont dat genomische test MammaPrint bij borstkankerpatiënten van 70 jaar en ouder overbehandeling kan beperken

De genomische borstkankertest MammaPrint blijkt nauwkeurig het risico op terugkeer van borstkanker op afstand (uitzaaiing) bij vrouwen van 70 jaar en ouder te voorspellen. De data uit de FOCUS-studie, geleid door de Leidse chirurgisch oncoloog Dr. Gerrit-Jan Liefers (LUMC), tonen dat MammaPrint zowel de patiënt als de arts een veel beter inzicht geeft in de behandelopties, wat belangrijk kan bijdragen aan een vermindering van de overbehandeling van borstkanker bij vrouwen op leeftijd. In sommige gevallen zou zelfs de hormoonbehandeling overbodig kunnen zijn.

Het betreft gegevens van een groep van 422 oudere vrouwen waarbij tussen 1997 en 2004 borstkanker was vastgesteld, aangeleverd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Deze week werden de resultaten bekendgemaakt op een groot Amerikaans borstkankercongres in San Antonio.

De behandeling van oudere borstkankerpatiënten kan uitdagend zijn, aangezien zij vaker zogeheten indolente of inactieve tumoren hebben en een grotere kans lopen op het ontwikkelen van andere aandoeningen die hun gezondheid negatief beïnvloeden dan jongere patiënten. De huidige behandelrichtlijnen voor borstkanker bevelen therapie aan op basis van de gezondheid van de patiënt, de kans op uitzaaiingen, de verwachte winst van therapie en uiteraard de wens van de patiënt.

Klinisch-pathologische factoren zijn onvoldoende voor een echt nauwkeurige bepaling van de prognose. Van de genomische borstkankertest MammaPrint is met prospectieve studies, waaronder de bekende MINDACT Studie, aangetoond dat deze de terugkeer van de tumor bij jongere vrouwen met borstkanker nauwkeurig voorspelt. Voor deze FOCUS-studie werd het 70-genen-profiel bij vrouwen van 70 jaar en ouder met borstkanker geëvalueerd. MammaPrint bleek deze patiënten nauwkeurig te kunnen inschalen op basis van een tienjarige follow-up, zoals eerder aangetoond bij jongere populaties vrouwen.

Verder laten de resultaten zien dat zelfs patiënten met een klinisch hoog risico volgens de gangbare methode, maar die volgens MammaPrint juist een Ultra Lage risicoclassificatie meekregen, in de tien jaar na die diagnose geen terugkerende tumoren ontwikkelden. Dit opent voor artsen en hun patiënten de mogelijkheid tot meerdere behandelingsopties en -overwegingen. Zij kunnen beter geïnformeerde behandelbeslissingen nemen. Een classificatie ‘Ultra Laag’ betekent dat deze oudere vrouwen een uitstekende overleving kunnen hebben zonder eventuele chemotherapie en alleen beperkte of zelfs helemaal geen hormoonbehandeling.

Dr. Gerrit-Jan Liefers, chirurg en hoofd van de afdeling Chirurgische Oncologie van het Leids Universitair Medisch Centrum en de hoofdonderzoeker van de FOCUS-studie vindt dat deze data tonen hoe belangrijk het is om alles te weten te komen over de tumor, vooral wanneer artsen te maken hebben met oudere patiënten die kwetsbaarder zijn en gevoeliger voor de effecten van een zware behandeling. “We zien dat oudere patiënten met een genomisch Laag Risico op terugkeer van de borsttumor het op de lange termijn heel goed doen. Dit geeft ons het vertrouwen hun behandeling te kunnen de-escaleren. Zelfs als ze klinisch als hoog risico zijn ingeschat lijkt het in geselecteerde oudere vrouwen veilig om aanvullende behandeling (hormonale behandeling of bestraling) achterwege te laten. Dit beleid zal echter nog wel moeten worden getoetst in een prospectieve trial. We stellen deze gegevens graag ter beschikking van de borstkankergemeenschap en laten het belang van onderzoek bij alle soorten borstkankerpatiënten zien.”

Voor postmenopauzale vrouwen die worden geïdentificeerd als MammaPrint Ultra Laag Risico, hebben deze resultaten betekenisvolle implicaties voor hun behandeltraject. Ze bevestigen de uitkomsten van eerdere studies als de STO-3 en de IKA tamoxifen cohort trial, die eerder dit jaar werden gepresenteerd tijdens het ESMO congres.

Bron: Agendia (Persbericht)