← Al het nieuws

Leestip(s) – Kinder- of naschoolse opvang: mag ik je vaccinatieboekje even zien?

, ,

Een compleet ‘geel boekje’ als toegangsbewijs voor kinder- en naschoolse opvang, daar pleiten universitair docent rechtsfilosofie Roland Pierik en hoogleraar filosofie Marcel Verweij in de Volkskrant voor. Net als HollandBIO maken beide heren zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad: “Zolang de trend van de langzaam maar zeker afnemende vaccinatiegraad niet wordt gekeerd, is het niet de vraag of mazelen ergens in Nederland gaat uitbreken, maar wanneer en waar.”

Elders in Europa zijn de eerste mazelenuitbraken al een feit. Italië, Griekenland, Frankrijk en Roemenië hebben het zelfs zwaar te verduren, zo bracht het NOS recent naar buiten. EU-wijd zijn in 2017 bijna 15 000 gevallen en 56 doden gemeld. En dat terwijl deze ziekte met een prikje te voorkomen is.

Het is daarom hoog tijd voor actie. Pierik en Verweij roepen op tot indirect overheidsingrijpen. Geen vaccinatie? Dan ook geen toegang tot kinder- en naschoolse opvang. Als de overheid deze maatregel invoert, neemt zij haar verantwoordelijkheid om kinderen, burgers en de samenleving tegen ernstige infectieziekten te beschermen. HollandBIO is erg benieuwd of de overheid gehoor geeft aan deze oproep, ook nu verschillende D66-Kamerleden hier vragen over stellen. Elke stap die bijdraagt aan een heldere visie op de bestrijding van infectieziekten is welkom.

Lees ook het opinieartikel in de Volkskrant en het achtergrondartikel van de NOS. De Kamervragen van D66 zijn hier in te zien.