← Al het nieuws

Leestip: Wagenings aardappelzaad voor de hele wereld

,

In een recent artikel van het Algemeen Dagblad staat een echte HollandBIO leestip. In het stuk komt namelijk Solynta, een Wagenings veredelingsbedrijf, aan bod met haar innovatie om aardappelen uit zaden te telen in plaats van uit pootaardappelen en de voordelen die dit heeft. Zaden kun je immers gewoon via de post versturen en ze zijn lang houdbaar. Ook kun je met zaden aardappelrassen sneller en beter veredelen. HollandBIO is trots om zo’n innovatief en vooruitstrevend bedrijf als Solynta onder haar leden te hebben en hoopt dat telers over de hele wereld deze innovatie snel en breed weten te vinden! 

De aardappelzaden die Solynta ontwikkelt, kennen veel voordelen ten opzichte van pootaardappelen die nu nog gemeengoed zijn. Deze aardappelen moet je immers in grote, gekoelde containers vervoeren en hebben een beperkte houdbaarheidsdatum, terwijl je zaden eenvoudig via de post verstuurt en ze lang houdbaar zijn. Bovendien kun je met zaden veel sneller aardappelrassen verdelen, zodat je aardappels bijvoorbeeld resistent kan maken tegen ziekten en plagen of beter geschikt voor lokale weersomstandigheden.

Omdat aardappelen als gewas voedzamer zijn dan rijst of graan, ziet Solynta in eerste instantie vooral veel toegevoegde waarde voor haar aardappelzaad in ontwikkelingslanden. Na de eerste succesvolle teelten in Afrika, zijn de zaden van Solynta daar al zeer gewild en liggen de aardappelen waarschijnlijk volgend jaar al op de markt.

Lees het hele artikel in het Algemeen Dagblad hier