← Al het nieuws

Leestip: Sjoerd Repping in De Volkskrant over (on)zinnige ziekenhuiszorg

,

In de Volkskrant komt Sjoerd Repping, kwartiermaker ‘Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ bij het Zorginstituut, uitgebreid aan het woord over (on)zinnige ziekenhuiszorg. Repping legt zijn manier van werken heel overzichtelijk uit: bij zorg waarvan je weet dat het werkt, moet je het doen. Als je weet dat het niet werkt, dan moet je het niet doen. En wanneer je het niet weet óf het werkt, dan moet je dat uitzoeken.

Hij richt zijn pijlen daarbij vooral op de ‘lucht in het systeem’. Of dat nu in de vorm is van het overdadig aanbrengen van buisjes, onnodige consulten of het standaard laten maken van foto’s.

Over geneesmiddelen zegt Repping twee interessante dingen. Aan de ene kant stelt hij dat er nog besparingen mogelijk zijn door eerder en breder over te stappen op biosimilars of generieke middelen. Aan de andere kant geeft hij aan dat er geen makkelijke oplossingen zijn en dat deze soms contra-intuïtief voelen. Daarbij haalt Repping aan dat het inzetten van dure geneesmiddelen soms juist goed is als dit tot positieve resultaten en het uitsparen van zorgkosten leidt onder patiënten.

Het interview is een verademing als het gaat om de nuchtere manier waarop Repping naar de (on)zinnigheid van ziekenhuiszorg wil kijken, en daarmee een leestip meer dan waard!

Bron: de Volkskrant