← Al het nieuws

LEESTIP: Sjaak Wijma over discussie kosteneffectiviteit

, ,

Sjaak Wijma wil de luiken van het Zorginstituut open zetten. De voorzitter van Zorginstituut Nederland bepleit in een sterk interview met FarmaMagazine een toegankelijke, doelmatige én betaalbare farmaceutische zorg. Zo wil hij nú met elkaar de discussie voeren over kosteneffectiviteit van (dure) geneesmiddelen. “Ik vind het onverteerbaar dat we behandelingen zonder nut wel betalen en tegelijkertijd willen stoppen met financiering van een therapie die bewezen effectief is, maar die het stempel duur heeft.”, aldus Wijma. Met het oog op de snelle ontwikkelingen rondom cel- en gentherapie, loopt het systeem anders vast. Het moet anders, sneller en beter!

Wijma vindt dat we als samenleving moeten bediscussiëren wat we over hebben voor de zorg in het algemeen, maar ook voor een nieuwe therapie. Daarbij zou meer geld besteden aan zorg ook een besluit kunnen zijn, afhankelijk van wat dit oplevert. Wijma stelt daarbij dat wanneer de baten niet aan de orde komen, een gesprek over de kosten van zorg onzinnig is.

HollandBIO is het helemaal mee eens met de oproep om gezamenlijk, met een bredere blik dan alleen het kostenperspectief, de discussie over nieuwe geneesmiddelen te voeren. Want alleen dan komen we tot structurele oplossingen waarbij gezondheidswinst, innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan. Wanneer we op een dag elke patiënt van een effectieve behandeling willen voorzien, zijn oplossingen die het mogelijk maken om geneesmiddelen sneller en beter van lab naar patiënt te brengen, hard nodig.

Bron: FarmaMagazine 4 – 2019, http://farma-magazine.nl/sjaak-wijma-nu-discussie-voeren-over-kosteneffectiviteit/