← Al het nieuws

Leestip: ‘Het moet eens klaar zijn met de polarisatie in het landbouwdebat’

, ,

Voormalig tegenpolen Hidde Boersma en Joris Lohman pleiten voor het begraven van de strijdbijl tussen de technologen en de ecologen in het debat over de toekomst van de landbouw. Onze voedselproductie moet anders en duurzamer, daarover zijn de technologen en ecologen het wel met elkaar eens. Maar over het hoe liggen ze vaak met elkaar in de clinch.

Tijdens een symposium in Wageningen is onlangs de eerste stap gezet om de polarisatie te doorbreken. Wageningse onderzoekers, het Louis Bolk Instituut, NGO’s en grote landbouwbedrijven gingen met elkaar het gesprek aan op zoek naar een gezamenlijke toekomstvisie voor duurzame landbouw. Belangrijke doorbraak was de erkenning dat zowel de technologische als de ecologische systemen beperkingen hebben. Juist door open te staan voor de oplossingen en ideeën van de ander komen nieuwe oplossingen voor een nieuw en duurzaam voedselsysteem in zicht.

Gebaseerd op de resultaten van het symposium doen Hidde en Joris een voorstel voor een nieuw en wenkend perspectief voor een duurzaam voedselsysteem, waarbij ecologie en technologie hand in hand gaan. Experimenteer met nieuwe ecosystemen en sta open voor de inzet van moderne veredelingstechnieken om robuustere planten te maken die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Alleen met de inzet van zowel ecologische als technologische oplossingen komt de omslag naar een duurzaam voedselsysteem sneller in zicht.

Bij HollandBIO staat het realiseren van een duurzame voedselproductie voorop. Slimme inzet van moderne veredelingstechnieken is één van de instrumenten om dat duurzame ideaal een stapje dichterbij brengen. Ruim baan voor Hidde en Joris, voor ecologie én technologie!

Lees het artikel hier

Bron: RTLZ