← Al het nieuws

Leestip: Every day counts

Een behandeling kan pas van waarde zijn voor een patiënt, wanneer deze de patiënt ook echt bereikt. En die toegankelijkheid van innovatieve oncologische behandelingen in Europa verschilt enorm per land. Afgelopen tijd inventariseerde een multi-stakeholder coalitie van meer dan 30 betrokkenen onder leiding van Vintura de kansen en uitdagingen op weg van markttoelating tot aan patiënt in Europa.

De focus lag op uitdagingen in het proces van vergoeding én de beschikbaarheid voor patiënten vanaf het moment dat vergoeding geregeld is. Nederland was één van de tien landen in de benchmarkanalyse waarin voor het eerst ook naar gebruik na vergoeding werd gekeken. Spoiler alert: Nederland kent relatief weinig vertraging wat betreft vergoeding (top 3), maar eindigt laatste als het gaat om toegankelijkheid voor de patiënt.

Er zijn 10 factoren geïdentificeerd die het proces van toegankelijkheid vertragen en 6 aandachtsgebieden om werk van te maken, zodat de beschikbaarheid voor patiënten verbetert. Samenwerking tussen alle betrokken partijen is één van de belangrijkste sleutels tot succes.  

Het hele rapport lees je hier.