← Al het nieuws

Leestip: dure geneesmiddelen, de feiten op een rij

, , ,

Kees Wessels, Chef Zorg bij de Argumentenfabriek, duidt in Skipr-blog 4 recente publicaties over dure geneesmiddelen. Een feitelijk en to-the-point relaas, en daarmee onze leestip dubbel en dwars waard. Een feitelijke basis is onmisbaar in het verhitte debat rondom geneesmiddelenprijzen. De feiten laten zien dat de uitgaven per patiënt aan ziekenhuismedicijnen al jaren op rij dalen. En dat de uitgaven aan deze dure geneesmiddelen met ruim 2 miljard per jaar “slechts” 2,5 % van de totale zorguitgaven bedraagt. Kees Wessels: “Dat de zorgpremie stijgt door torenhoge geneesmiddelenprijzen lijkt mij moeilijk vol te houden.”

Dat neemt niet weg dat we als maatschappij ons geld maar één keer uit kunnen geven, en dus staat ook de betaalbaarheid van medicijnen onder druk. Daarom moeten we werk maken van oplossingen waarbij gezondheidswinst, innovatie en betaalbaarheid hand in hand gaan, zodat de zorg ook in toekomst betaalbaar en toegankelijk blijft voor iedereen.

Voor wie op zoek is naar meer begrip over hoe de geneesmiddelenzorg in Nederland in elkaar steekt, is het boek: Zó werkt de geneesmiddelenzorg een must-read. In begrijpelijke taal en aan de hand van duidelijke illustraties maakt het boek onze complexe geneesmiddelenzorg inzichtelijk. HollandBIO werkte mee aan de uitgave. 

Bron: https://www.skipr.nl/blog/hoe-zit-het-nou-met-de-prijzen-van-dure-geneesmiddelen/