← Al het nieuws

Landen wedijveren om introductie gecultiveerd vlees in een internationale race to the top

We kunnen haast geen week overslaan zonder te berichten over gecultiveerd vlees. En hoe langer het duurt, hoe meer andere landen duidelijk maken dat de Europese procedures wel erg tijdrovend zijn. De VS en China zetten nu ook serieuze stappen, zal Nederland dat tempo bijbenen?

In Singapore staan gecultiveerde kipnuggets al een tijd op het menu maar de Verenigde Staten zal naar verwachting niet lang meer achter lopen. De productie is in Californië al begonnen en het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft ter ondersteuning van onderzoek op dit terrein het Nationaal Instituut voor Cellulaire Landbouw opgericht. Industriële verwerkers staan voor het merendeel positief tegenover de technologie en kijkende naar alle investeringen lijkt het erop dat de VS een vroege leider in deze sector worden, aldus het FD (artikel achter betaalmuur).  

Ook de Chinese overheid lijkt niet achter te willen lopen met de introductie van gecultiveerd vlees en heeft onderzoek naar de mogelijkheden hiervoor opgenomen in hun vijfjarenplan voor een duurzamer en zelfvoorzienend voedselsysteem. Kweekvlees is ook onderdeel van een nationaal R&D-programma van het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. China importeert veel vlees en door zelf kweekvlees te gaan produceren willen ze in de toekomst meer zelfvoorzienend zijn – wat ook een van de drijvende motieven van Singapore is om zo’n vaart te maken.

En Nederland? Tim van der Rijdt, CMO van Mosa Meat, praat met Radio1-presentator Jurgen van den Berg bij Villa VdB over de huidige stand van zaken. Hij geeft een inschatting wanneer wij kweekvlees hier op ons bord mogen verwachten.