← Al het nieuws

Kuijpers krijgt opdracht voor realisatie grootste cel- en gentherapiefaciliteit voor Nederland

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start dit jaar met de bouw van de grootste non-profit cel- en gentherapiefaciliteit van Nederland, en een van de grootste faciliteiten in Europa. NECSTGEN, het Netherlands Center for the Clinical advancement of Stem Cell and Gene Therapies, zal onderzoekers en bedrijven ondersteunen in het ontwikkelen en produceren van regeneratieve therapieën, zoals bijvoorbeeld gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten. Kuijpers heeft als hoofdaannemer de opdracht verworven en is verantwoordelijk voor zowel de technische installaties als de bouwkundige realisatie. 

NECSTGEN wordt gerealiseerd in het Mirai house op het grootste Life Science en Health cluster van Nederland, het Leiden Bio Science Park waar ook het LUMC deel van uitmaakt. In de vijf verdiepingen tellende rechtervleugel van dit gebouw, wordt de GMP (Good Manufacturing Practice)-faciliteit gebouwd van ruim 6.000 m2. Op de derde en vierde verdieping komen NECSTGEN’s klasse GMP-B-cleanrooms, klasse GMP-C-cleanrooms en een QC-laboratoria. LUMC betrekt na de verbouwing de tweede verdieping voor haar laboratoria die ook volledig in het teken van regeneratieve geneeskunde staan. Op de eerste verdieping worden de kantoren voor beide organisaties gebouwd en de bovenste verdieping van het gebouw bevat de (gezamenlijke) technische infrastructuur.

Kuijpers is specialist in het ontwerpen en realiseren van cleanrooms. Het is onze gezamenlijke droom om een betere wereld door te geven aan de volgende generatie. Naast ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit benaderen we projecten vanuit gezondheid. Gezonde leefomgevingen zijn onderdeel van onze missie en strategie. We zijn dan ook trots dat we deze faciliteit voor onze opdrachtgevers NECSTGEN en LUMC mogen realiseren en daarmee een bijdrage mogen leveren aan baanbrekend onderzoek op het gebied van regeneratieve geneeskunde.

Paul Bilars, CEO van NECSTGEN: “We zijn blij om deze samenwerking met Kuijpers aan te gaan en zien uit naar een voorspoedig bouwtraject. Dit brengt ons weer een stap dichter bij de verwezenlijking van onze missie – meer en sneller regeneratieve therapieën naar de patiënt brengen.”

Bron: Kuijpers (Persbericht)