← Al het nieuws

Koninklijke Onderscheiding voor Herbert Heyneker, wereldwijde pionier van de Biotechnologie Industrie

Op donderdagmiddag 19 september 2019 ontving Herbert Heyneker uit handen van burgemeester Lenferink een Koninklijke Onderscheiding. Tijdens de viering van het 35-jarig bestaan van het Leiden Bio Science Park werd Heyneker benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Herbert Heyneker wordt mondiaal beschouwd als een pionier, baanbreker en top-wetenschapper op het terrein van de Life Sciences. Hij leverde 40 jaar lang een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling van de biotechnologie industrie. In zijn kielzog zijn duizenden medicijnen ontwikkeld die wereldwijd miljoenen mensen hebben beter gemaakt of een beter leven hebben veroorzaakt.

De carrière van Herbert Heyneker begon in Leiden waar hij in 1975 promoveerde op de Moleculaire Genetica. Na zijn promotie in Leiden vertrok hij naar de USA. Hij werd daar een van de eerste wetenschappers die ging werken bij Genentech. Heyneker stond aan de wieg van de doorbraak van Genentech in 1979, toen ze erin slaagden menselijke insuline te produceren met behulp van genetisch gemanipuleerde bacteriën. Deze ontdekking zorgde voor een regelrechte doorbraak in de gezondheidszorg die tot op de dag van vandaag nog impact heeft. Miljoenen mensen die lijden aan suikerziekte konden en kunnen nu nog steeds een redelijk normaal leven leiden. Daarna volgden nog vele andere ontdekkingen zoals het groeihormoon en interferon. Genentech ontwikkelde zich tot het icoon van de biotechnologie industrie

In 1987 richtte Heyneker samen met anderen het bedrijf Genencor op, dat industriële enzymen ging produceren. Er ontstond een samenwerking tussen de DNA Valley in San Francisco en het Bio Science Park in Leiden en vanaf dat moment komt de groei bij het Leiden Bio Science Park er pas echt in. Als werknemer, als lid van de raad van commissarissen, financier en adviseur, leverde Heyneker essentiële bijdragen aan bekende Nederlandse biotechnologie en farmaceutische bedrijven op het Bio Science Park zoals Galapagos, Crucell, Prosensa, Mimetas, enz. Nog steeds is hij als adviseur betrokken bij de oprichting van innovatieve start ups die de ambitie hebben de wereld een stukje beter te maken. Hij vervult de rol van mentor, coach, medefinancier en commissaris met groot enthousiasme en verve. De internationale publicaties van zijn hand zijn talloos en klassiek, de lijst patenten en uitvindingen op zijn naam is groot. De impact van zijn werk, als pionier, baanbreker en wetenschapper is mondiaal ongekend en staat op grote hoogte. Herbert Heyneker heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse biotechnologie. Mede dankzij hem kon het Bio Science Park in Leiden uitgroeien tot het grootste Life Sciences cluster van Nederland.

Bron: Persbericht gemeente Leiden