← Al het nieuws

Knapperig tarwebrood voor gluten-intolerante brood liefhebbers

Heb je gluten-intolerantie en ben je gek op lekker luchtig en knapperig gebakken tarwebrood? Dan heb je pech, want tarwe bevat gluten en juist die gluten zorgen voor een luchtig en knapperig brood. Brood zonder gluten is er wel, maar is vaak van veel mindere kwaliteit en dus lang niet zo lekker. Maar niet getreurd, binnenkort komt daar verandering in!

Aurélie Jouanin, PhD student van Wageningen University & Research, promoveerde afgelopen week op onderzoek naar glutenveilige tarwe. In plaats van de gluten uit de tarwe te verwijderen, paste ze alleen dat deel van het gluteneiwit aan dat de immuunreactie opwekt. Ze gebruikte daarvoor de gene-editing techniek CRISPR-Cas. Zo maakte ze veilige, niet-immunogene gluten met goede bakeigenschappen. Als het aan Aurélie ligt, kunnen mensen met gluten-intolerantie dus binnenkort weer genieten van echt lekker luchtig en knapperig tarwebrood.

Maar of deze glutenveilige broden ook voor de Europese consument beschikbaar komen is nog maar de vraag. De Europese Unie bestempelt gene-editing vooralsnog als genetische modificatie (GM). De tarwe met veilige gluten moet dus eerst door de langdurige, kostbare en onzekere toelatingsprocedure voor GM-producten. Niet terecht vindt Aurélie, want er zijn alleen kleine veranderingen in het DNA gedaan die ook in de natuur hadden kunnen gebeuren. Ze stelt dan ook dat aanpassing van de regelgeving nodig is, waarbij producten worden gereguleerd op basis van wetenschappelijke kennis en het innovatieprincipe, waarin je ook kijkt naar de maatschappelijke kansen en impact van de innovatie.

HollandBIO pleit al jaren voor aanpassing van de Europese wetgeving zodat dit soort nieuwe innovatieve en gezonde producten ook binnen handbereik van de Nederlandse consument komen en is daarom blij met het pleidooi van Aurélie!

Bron: WUR