← Al het nieuws

Kiadis ontvangt $9,5 miljoen subsidie van het Amerikaanse Ministerie van Defensie voor K-NK-cel COVID-19-therapie

Kiadis Pharma N.V. is een Nederlands beursgenoteerd biotechbedrijf dat nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt tegen ernstige ziekten. Het maakt daarbij gebruik van Natural Killer-cellen (NK-cellen), grote witte bloedlichamen die de eerste verdedigingslinie in het menselijk afweersysteem vormen tegen kankercellen en infecties.

Kiadis heeft een subsidie van $9,5 miljoen ontvangen van het Amerikaanse Ministerie van Defensie (MvD), via het Advanced Regenerative Manufacturing Institute (ARMI|BioFabUSA program). Hiermee is Kiadis’ K-NK-ID101-programma thans volledig gefinancierd.

De subsidie van het Amerikaanse Ministerie van Defensie financiert het onlangs bekendgemaakte Nederlandse onderzoeksprogramma naar effectiviteit van K-NK-ID101 bij COVID-19, een nieuwe fase 1/2a klinische trial met K-NK-ID101 in COVID-19, en de opschaling van GMP-productie van K-NK-ID101.

Daarnaast zal Kiadis met ARMI|BioFabUSA samenwerken voor het realiseren van grootschalige productie van K-NK-ID101 in de VS.

ARMI|BioFabUSA wordt gefinancierd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie voor ontwikkeling en productie van weefsel-gerelateerde technologieën, waaronder celtherapie.

Arthur Lahr, chief executive officer van Kiadis, zegt in reactie: “K-NK-celtherapie bieden een potentieel universeel platform voor pandemieën zoals COVID-19. De brede anti-virale werking van K-NK-cellen biedt de mogelijkheid om patiënten te beschermen tegen diverse luchtweginfecties zoals influenza, corona en RSV.  We zijn bijzonder verheugd dat het Amerikaanse ministerie van Defensie ons via ARMI|BioFabUSA de financiële middelen geeft voor dit programma en de uitbouw van onze K-NK-productiecapaciteit. Bij een succesvol verloop verwachten we meer fondsen te kunnen ontvangen voor verdere ontwikkeling van K-NK-ID101 en opschaling van productie in de VS naar miljoenen doses.”

Dean Kamen, directeur van ARMI zegt: “Onze samenwerking met Kiadis in de ontwikkeling van K-NK-cellen voor de behandeling van COVID-19 toont waarom we ARMI|BioFabUSA hebben opgericht. We kunnen nu snel reageren op de wereldwijde pandemie dankzij de productietechnologie van onze partners. De financiering van het Ministerie van Defensie bewijst het vertrouwen in ons succes”

Bron: Kiadis Pharma (Persbericht)