← Al het nieuws

Kapers op de kust voor Boston aan de Noordzee

,

Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), waarschuwt in de Telegraaf voor een braindrain. Omdat met name buitenlandse bedrijven in Nederlandse start-ups investeren, is de kans dat die bedrijven naar het buitenland vertrekken. Een duidelijk pleidooi voor een gezond Nederlands investeringsklimaat!

Samen met PwC doet de NVP periodiek onderzoek. In 2021 is er een grote toename te zien van buitenlandse investeringen in Nederlandse start- en scale-ups. Vorig jaar waren er 144 buitenlandse investeringen in Nederlandse start- en scale-ups.

Hoe meer geld, hoe beter zou je zeggen. Voorzitter Annemarie Jorritsma is er echter niet gerust op: “Ik maak me er wel zorgen over dat Nederlandse venture capitalists niet altijd mee kunnen doen in die grote investeringsrondes. Dat is niet alleen jammer voor onze leden, maar ook voor Nederland. Deze bedrijven brengen de broodnodige innovatie die ons helpt de klimaat-, veiligheids-, energie en nog een paar crisissen het hoofd te bieden. Als er alleen maar buitenlandse, niet-Europese investeerders in die bedrijven zitten, verliezen we op den duur deze bedrijven“. Ze wijst onder meer op biotechbedrijven die hun heil in de VS zoeken.

HollandBIO leest dit onderzoek met name als een luid pleidooi voor een vitaal financieringslandschap. Om onze uitstekende biotech kennis ook te gelde te maken voor Nederland is het belangrijk dat uit die kennis ook nieuwe bedrijven ontstaan die nieuwe producten ontwikkelen. En dat is al jaren een punt van zorg. Naast goede infrastructuur en kennisoverdracht is een gezond financieringslandschap daarom van groot belang. In ons programma een ijzersterk innovatieklimaat streven we er naar om al die randfactoren zo optimaal mogelijk te maken en de kapers de pas af te snijden.