← Al het nieuws

Kansen voor slimmer meten: internationale richtlijn medicijnonderzoek aangepast

, ,

Door betere inzet van in vitro-testen kunnen wereldwijd veel dierproeven worden voorkomen. Dit kondigt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen deze week aan. De reden hiervoor is dat de internationale richtlijn voor het testen van de schadelijkheid van medicijnen tijdens de zwangerschap voor het eerst in 25 jaar wordt aangepast.

Op dit moment moeten geneesmiddelenbedrijven nog in twee verschillende diermodellen (bv. konijn en rat) aantonen dat een medicijn niet schadelijk is voor de foetus. Volgens de nieuwe richtlijn zijn tijdens fase 1 en 2 van het geneesmiddelenontwikkelingstraject straks minder grote studiepopulaties nodig en mag een in vitro-test één van de twee diermodellen vervangen. Dit voorkomt onnodige dierproeven voor medicijnen die in veel gevallen de eindstreep niet halen. Daarnaast zullen in vitro-testen in bepaalde gevallen afdoende zijn, bijvoorbeeld als het gaat om een stof uit een medicijngroep waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn tijdens zwangerschap.

Hoewel de aanpassing van de internationale richtlijn een mooie eerste stap is op weg naar snellere en betere geneesmiddelenontwikkeling, zijn we er nog lang niet. Zo blijft voor fase 3 onderzoek de dubbele dierproef vereist. Waarom? Wat staat er nog in de weg om de transitie naar het proefdiervrij ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen mogelijk te maken? Steeds meer bedrijven in onze achterban ontwikkelen innovatieve technologieën die hier een rol in kunnen spelen, zoals organoids of organs-on-a-chip. HollandBIO inventariseert momenteel de knelpunten op weg naar snellere en betere inzet van dit soort “slimmer meten” technologieën.

Wil je meer weten of over ons “Slimmer meten” project? Neem contact op met HollandBIO’s Marit.

Bronnen: