← #nieuws

Kabinet breidt pakket coronamaatregelen voor ondernemers uit

, , ,

De economische gevolgen van het coronavirus stellen biotech start-ups en scale-ups voor grote uitdagingen. Door hun bedrijfsaard komen zij niet in aanmerking voor de NOW, terwijl personeelskosten een zware wissel trekken op biotech bedrijven. HollandBIO maakt zich hard voor ondersteuning op maat voor de biotech sector. Niet alleen is de sector cruciaal voor het verdienvermogen van Nederland, vandaag de dag blijkt de innovatiekracht van de sector harder nodig dan ooit.

Op 7 april heeft het kabinet aanvullende maatregelen aangekondigd om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus:

  • Het kabinet maakt €100 miljoen vrij dat moet fungeren als overbruggingskredieten voor non-bancair gefinancierde bedrijven. Deze specifieke kredietmogelijkheden zijn voor startups en scale-ups en worden verstrekt via de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s).
  • Terugbetalingen van Vroege Fase Financiering (VFF) en Innovatiekrediet (IK) worden uitgesteld tot een maximum van 6 maanden.
  • De premie van de BMKB-regeling wordt verlaagd van 3,9% naar 2% en het garantiebudget wordt verhoogd van €765 miljoen naar €1,5 miljard. Daarnaast maakt het kabinet de BMKB middels een coronamodule ook beschikbaar voor non-bancaire financiers.
  • Het plafond van de Garantie Ondernemersfinanciering (GO) regeling wordt verhoogd naar €10 miljard om zowel MKB als grote ondernemingen te helpen. Het maximale garantiepercentage voor MKB is verhoogd naar 90%, en voor grootbedrijven naar 80%.

Naast deze aanvullende maatregelen werken verschillende partijen (de ROM’s, Invest-NL en Techleap.NL) aan een gezamenlijk programma gericht op het verstrekken van overbruggingskrediet in de vorm van (converteerbare) leningen aan innovatieve start- en scale-ups.

HollandBIO onderzoekt op dit moment in hoeverre deze additionele maatregelen van waarde zijn voor biotech ondernemingen en welke specifieke behoeften zij hebben. Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten voor updates!

HollandBIO roept biotech bedrijven op om ons te laten weten in hoeverre de huidige maatregelen soelaas bieden. Aanspreekpunt is HollandBIO’s Wieteke. Ook voor andere vragen, uitdagingen of problemen waarbij HollandBIO’s inzet zou helpen: laat het ons weten!

Lees meer: