← Al het nieuws

Investeren in startups: een plaats op de eerste rij

Verschillende grote bedrijven, waaronder KPN, Volvo, Shell, Cisco en dsm-firmenich, investeren in startups, zo meldt het FD. In een uitgebreid artikel gaat het dagblad in op de vraag wat de voordelen zijn voor grotere bedrijven om dat te doen, en ook waarom dit waardevol is voor de startups zelf.

De nieuwe ideeën die startups voortbrengen vormen een bron van inspiratie voor nieuwe producten. Grote bedrijven zijn simpelweg niet altijd in staat om elk product of technische oplossing zelf te ontwikkelen. Een investering dient dan als een soort entreekaartje om de nieuwste technologische ontwikkelingen van dichtbij te volgen.

Dsm-firmenich Venturing is bijvoorbeeld nieuwsgierig betrokken bij bedrijven die onderzoek doen naar de relatie tussen het darmstelsel en onze hersenen. In dit domein worden dagelijks nieuwe inzichten verkregen. Zelfs als een startup een andere richting inslaat, blijft dsm-firmenich vaak betrokken, bijvoorbeeld op het gebied van zonnecellen en 3D-printen, waarbij ze blijven begeleiden tot aan een exit.

Hebben startups baat bij de aanwezigheid van zo’n grote speler die meekijkt? Het voordeel van deze bedrijfsinvesteringen is dat het grote bedrijf op zoek is naar iets specifieks, zoals een product, technologie of expertise. Het gaat daarbij niet alleen om het terugverdienen van de investering; de technologische uitstraling en samenwerking zijn ook van onschatbare waarde. Bovendien zijn er vaak mogelijkheden voor vervolginvesteringen vanuit het grote bedrijf wanneer bepaalde mijlpalen worden behaald.