← Al het nieuws

Investeren in R&D en innovatie helpt ons de crisis uit

, ,

Onderzoeken van de Europese Commissie (EC) en het Centre for European Policy Studies (CEPS) laten zien dat het Europese ecosysteem van risicokapitaal helaas nog onvoldoende aansluit bij de behoefte van innovatieve startups en scale-ups. Zo houden Europese overheden zich sinds de coronacrisis amper bezig met het ontwikkelen en stimuleren van nieuwe bedrijfsactiviteiten. De rapporten bevestigen het beeld dat het AWTI-advies ‘Beter van start’ schetst op Nederlands niveau. HollandBIO vindt dat nu het uitgelezen moment is om door te pakken en ons de crisis uit te investeren en innoveren.

Aanbevelingen van de Europese Commissie

 Om het Europese ecosysteem en het aanbod van risicokapitaal daarin wel genoeg aan te laten sluiten op de behoefte van de start- en scale-ups doet de EC een aantal aanbevelingen:

  • Europese fondsen makkelijker beschikbaar maken en de flexibiliteit van EU-ondersteuningsprogramma’s vergroten
  • Risicobeperkingen op eigen vermogen vermijden en administratieve procedures verlagen
  • Meer coördinatie tussen EU-instituten die financiering aan het MKB verschaffen
  • EU-ondersteuning aan het Europese ecosysteem van risicokapitaal versterken door bij te dragen aan tech transfer.

Meer investeringen in R&D

HollandBIO kan zich helemaal vinden in de aanbevelingen en voegt daar graag aan toe dat dit bijdraagt aan het verwezenlijken van de ambitie van de Nederlandse overheid om 2,5% van het BBP te investeren in R&D. Een voorbeeld van waar grootschalige investeringen in innovatie toe leiden, komt naar voren in de Verenigde Staten waar 2,7% van het BBP in R&D gaat. Benjamin F. Jones, professor aan de Northwestern Kellogg School of Management, geeft in een recent betoog aan dat elke dollar die naar R&D en innovatie gaat, een maatschappelijk en economisch rendement heeft van minimaal 10 dollar. Door te investeren in R&D, kan Nederland zichzelf uit de crisis innoveren.

Biotech maakt belofte waar

De bevindingen uit deze rapporten zijn voor HollandBIO een bevestiging van onze aanhoudende inzet op het verder investeren in een ijzersterk innovatieklimaat. Door te kiezen voor biotechnologie, kiest Nederland voor duurzaamheid, gezondheid en economische groei.

Lees ook