← Al het nieuws

Intravacc ontvangt Amerikaans NIH/NIAID overheidscontract voor de ontwikkeling van een Enterovirus D68-vaccin

Intravacc, wereldwijd leidend op het gebied van translationeel onderzoek en de ontwikkeling van virale en bacteriële vaccins, heeft van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de National Institutes of Health (NIH) een contract van potentieel US$ 9,4 miljoen ontvangen voor de ontwikkeling van een profylactisch vaccin tegen enterovirus D68 (EV D68). EV D68 is een respiratoir virus dat verlamming bij kinderen kan veroorzaken; Acute Flaccid Myelitis (AFM). Intravacc zal een geïnactiveerd EV D68-vaccin ontwikkelen gebaseerd op Intravacc’s gepatenteerde Vero-cel-technologie, van vroege productselectie tot fase I klinische onderzoeken.

In het afgelopen decennium zijn EV D68-infecties in Noord-Amerika, Europa en Azië aanzienlijk toegenomen. In 2014 was er in de Verenigde Staten een grote uitbraak van ernstige luchtwegaandoeningen veroorzaakt door EV D68, dat in toenemende mate wordt erkend als een belangrijke bron voor luchtweginfecties bij kinderen. Er zijn momenteel geen effectieve vaccins of antivirale middelen beschikbaar. De verwachting is dat het virus in de toekomst grotere uitbraken zal veroorzaken.

Conform het contract zal een geïnactiveerd EV D68-vaccin worden ontwikkeld tot first-in-human testing, inclusief genetische constructie van het virus, assay- en procesontwikkeling, preklinische en toxicologische studies en productie van klinisch testmateriaal. Het EV D68-vaccin dat onder het contract wordt ontwikkeld zal het eerste AFM-vaccin zijn dat zal worden doorontwikkeld tot aan testen in de mens.

Het project is geheel of gedeeltelijk gefinancierd met Amerikaanse federale fondsen van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health, Department of Health and Human Services, onder contractnummer 75N93020C00037.

Dr. Jan Groen, Intravacc’s Chief Executive Officer, zegt: “We zijn verheugd over dit contract met NIH/NIAID voor de co-ontwikkeling van een geïnactiveerd EV D68-vaccin ter bescherming van kinderen tegen AFM bij verwachte toekomstige  EV D68-uitbraken. Intravacc heeft een sterk trackrecord en expertise in de ontwikkeling van enterovirale vaccins voor o.a. polio en hand-, voet-, en mondziekte op ons unieke Vero-cel platform. Voor Intravacc betekent dit contract een grote erkenning en we zijn trots ons portfolio te kunnen uitbreiden met dit nieuwe baanbrekende vaccin.”

Bron: Intravacc (Persbericht)