De wereld is best wel een troep, en ik wil bijdragen aan het opruimen daarvan.
Innovaties met impact ontwikkelen, dat is wat de biotech drijft. In de sector vind je een keur aan bevlogen ondernemers die niet op hun handen kunnen zitten. Het vergt veel doorzettingsvermogen om die stevige ambities te realiseren. De ontwikkeling van biotech innovaties duurt namelijk jaren en is vol risico’s. Waarom begin je er dan toch aan, en nog belangrijker, hoe houd je het als ondernemer vol?
Vlees waar geen dier voor geslacht hoeft te worden, dat was tien jaar geleden nog een fantasie maar lijkt nu toch steeds meer werkelijkheid te gaan worden. Het in Maastricht gevestigde Mosa Meat is een van de pioniers als het gaat om kweekvlees. Aan het roer van het snelgroeiende bedrijf staat Maarten Bosch, die zich dagelijks met een internationaal team inzet om gecultiveerd vlees naar de consument te krijgen. Ondernemen bleek tijdens zijn carrière al gauw een centrale rol te vervullen. Van een stagebureau om Nederlandse studenten te koppelen aan Boliviaanse lokale ondernemers tot verschillende bedrijven in de hoek van de health-tech. In de loop van de tijd zag hij dat “de wereld best wel een troep is” en besloot hij te willen bijdragen aan het opruimen daarvan.
Door de jaren heen is de rol van Maarten binnen het team van Mosa Meat flink veranderd. Aan het begin van zijn tijd bij Mosa Meat stond hij nog bureaus in elkaar te schroeven en gedurende de coronatijd zocht hij appartementen voor de nieuwe internationale medewerkers, maar één succesfactor staat als paal boven water. “Het team dat wij bij Mosa Meat hebben is essentieel voor het werk dat wij doen”. Dus is het bouwen en behouden van dat team voor Maarten van groot belang. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het uitzetten van de lijnen en het koppig doorzetten naar een wereld waarin kweekvlees gewoon in de supermarkt te krijgen is.
Dat begon voor Mosa Meat allemaal in Maastricht, en die keuze is zeker niet onbelangrijk. Hoogleraar Mark Post kweekte er in 2013 de eerste hamburger van koeienstamcellen en sindsdien heeft het bedrijf een sterke band met de stad en regio opgebouwd. Onlangs nog besloot Mosa Meat om zijn campus in Maastricht uit te breiden – mede dankzij de steun van LIOF, Brightlands en de Gemeente Maastricht. De wereldwijde markt die Mosa Meat wil bedienen is het doel, maar de innovatie en de eerste pilotfabriek worden opgezet in Maastricht. Grootste uitdaging is nu het opschalen en daarmee betaalbaar krijgen, maar daar heeft de in Maastricht geboren Maarten een groot vertrouwen in. “Heel veel dingen mislukken, maar ook dat hoort er gewoon bij.”