You grow with your role and your role grows with you.
Innovaties met impact ontwikkelen? In de biotech vind je bevlogen ondernemers die niet kunnen stilzitten. Hoe houd je die gedrevenheid vast, terwijl ontwikkeling jaren duurt en vol risico’s zit. Het vergt doorzettingsvermogen om zulke ambities te halen. Wat drijft hen – en hoe blijven ze volhouden?
Op verschillende manieren is Lori Goff op haar jeugdidool Captain Planet gaan lijken. Niet alleen vanwege haar bedrijf Outlander Materials, dat net als de tekenfilmheld uit de 90’s strijdt tegen milieuvervuiling, maar ook omdat ze speciale krachten uit verschillende delen van de wereld weet te verenigen door de diversiteit van achtergronden en inzichten in te zetten. “I was this eco kid”, aldus de Amerikaanse uit Nebraska, die door de liefde per toeval in Nederland bleef en vervolgens in Rotterdam een bedrijf startte dat mensen uit allerlei windstreken rond haar idealisme weet te binden. Want Lori was biotechnologie gaan studeren vanwege de positieve impact op duurzaamheid – en de noodzaak om die kennis in te zetten is sindsdien bepaald niet afgenomen.
Met Outlander Materials werkt ze aan nieuwe non-plastic materialen, getransformeerd uit laagwaardige reststromen van de voedselproductie. Of beter: zijstromen, want “waste is not an option” is de stellige overtuiging van deze biotechnoloog. Je mag haar misschien wel een dromer noemen, maar iets van die drive heb je als ondernemer wel nodig. “It needed to be done and I didn’t know another way of doing it”, zo simpel kan het zijn om te gaan ondernemen. Waarbij ze ook wel zo eerlijk is om toe te geven dat ze het geluk had dat ze aan de start niet doorhad hoe groot de uitdaging zou zijn. Ondersteuning voor startende ondernemers is in Nederland goed te vinden, lovend is ze over de Citylab010-subsidie die ze van de Gemeente Rotterdam heeft verkregen, maar vervolgfinanciering om verder op te schalen is flink lastiger. High risk financierders zijn in de EU namelijk nog te risicomijdend vergeleken met Noord-Amerikaanse tegenhangers.
Al duurt het nog jaren voor haar plasticalternatief omzet zal genereren, gelukkig lukt het om te groeien. Onder meer door het aangaan van samenwerkingen, zoals met EV Biotech die ze via het netwerk van hollandbio op het spoor kwam. Samenwerkingen waarin een gezamenlijke vraag wordt onderzocht, zijn namelijk een goede manier om zo effectief mogelijk te werken met het beschikbare kapitaal. En het is onlogisch om alles zelf te willen doen. Dat geldt voor haar eenmanszaak die ze intussen heeft omgebouwd tot een bedrijf met zes mensen. “Switching to growing a team brought a new set of challenges, but I learned to love building the team. I’m still surprised at how much I enjoy it.” Dat geeft de nodige energie wanneer het weer eens tegenzit, want ondernemen voelt vaak als een druilerige wandeltocht. Leer de tegenslagen op de route te waarderen, luidt Lori’s les, dan verdwijnt de frustratie en krijg je er lol in. “That, and set yourself up with an accountant and a lawyer early on.”