← #highlights
Leonie de Best
SurvivX

Ik vind het belangrijk dat een innovatie vertaald wordt naar iets wat geregistreerd wordt en patiënten helpt.

Innovaties met impact ontwikkelen, dat is wat de biotech drijft. In de sector vind je een keur aan bevlogen ondernemers die niet op hun handen kunnen zitten. Het vergt veel doorzettingsvermogen om die stevige ambities te realiseren. De ontwikkeling van biotech innovaties duurt namelijk jaren en is vol risico’s. Waarom begin je er dan toch aan, en nog belangrijker, hoe houd je het als ondernemer vol?

Van analytisch chemicus tot COO en CBO, Leonie de Best is na al die jaren als biotech professional door de wol geverfd. En juist die bak aan ervaring brengt haar en de organisaties die zij helpt verder. Leonie: “Het ontwikkelen van een bruikbaar product is heel iets anders dan het uitvinden ervan. En daar kan ik goed bij helpen.” En dat doet ze niet alleen als bedrijfsconsultant, maar ook als CBO van Survivx dat een medicijn tegen sepsis ontwikkelt. Het is een grote en mooie uitdaging om het bedrijf samen met Remko van Leeuwen op te zetten, maar in deze opstartfase is nog veel nodig voordat SurvivX sepsis de baas is.

Volhouden is een kwestie van lange adem, zo weet Leonie. Eindeloos doorzettingsvermogen is essentieel om een bedrijf van de grond te krijgen, hoe lastig en lang de route naar succes ook lijkt. Kronkelig is die route in elk geval, want de oprichters moeten zich in bochten wringen om maar aan financiering te komen. Waar de ene investeerder juist het roer wil omgooien om de ontdekking eerst op andere, mogelijk kansrijkere indicaties te richten, wil een ander van geen wijken weten. En dat terwijl tijd in de resterende patentduur niet in overvloed is, wat de uitdaging om voldoende financiering te krijgen steeds groter maakt. Een race tegen de klok.

Wat haar dan toch motiveert? “Dat kennis niet als een paper bij een universiteit op de plank blijft liggen, maar dat die innovatie ook daadwerkelijk vertaald wordt naar iets wat geregistreerd kan gaan worden en uiteindelijk patiënten helpt.” Wereldwijd, want de roots van het product liggen in India. De technologie is namelijk ontwikkeld door het Institute of Life Sciences en het Centre for Cellular and Molecular Platforms (C-CAMP) in India – onder leiding van Prof. Balachandran Ravindran. Leonie: “We werken samen met een Indiase entiteit die het IP had. Zij werken met ons omdat zij denken dat het in Europa makkelijker financiering ophalen is.” Daar zit het bedrijf nu dus middenin. En die uitdaging is Leonie aangegaan, al is het omdat sepsis een van de grootste oorzaken is van het aantal IC-opnames. Een succesvolle ontwikkeling op dat gebied kan misschien wel de kroon op al haar valorisatie-werk worden.