← Al het nieuws

Indirecte financiering boost innovatie

Het Duitse ifo Instituut, een economisch onderzoeksinstituut, heeft in een studie aangetoond dat het verstrekken van indirecte onderzoeksfinanciering een positief effect heeft op het succes van innovatieprojecten. R&D bedrijven, die in landen gestimuleerd worden middels belastingvoordelen, zoals de WBSO en de Innovatiebox in Nederland, hebben een grotere kans op succes van hun onderzoeksprojecten. De bevinding van onze oosterburen is zo klaar als een klontje: met de hulp van belastingvoordeel boost je R&D innovatie! 

Inzet belastingvoordeel loont 

De kwantitatieve evaluatie, die uitgevoerd is voor Europa, Japan, Canada, China, Australië en de Verenigde Staten, toont aan dat het innovatieve MKB baat heeft bij de belastingvoordelen. In vergelijking met directe financiering verliezen bedrijven geen tijd aan het aanvraagproces en dragen ze ook geen hoge kosten voor consultdiensten.  

Dat is een uitkomst voor biotech bedrijven die bij uitstek investeren in R&D, maar HollandBIO roept de overheid ook graag op een goede balans te behouden tussen indirecte en directe financiering. Naast het in stand houden en optimaliseren van bijvoorbeeld de WBSO en Innovatiebox, ook goed te blijven kijken naar meer mogelijkheden tot directe financiering. Dat loont!  

Meer informatie over het onderzoek (in het Duits) en het ifo Instituut vind je via onderstaande bronnen: