← Al het nieuws

How to milk the snake without getting bitten

,

Wat krijg je als je Freek Vonk, professor Hans Clevers en de PhD-editie van de 3J’s bij elkaar zet? Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek! Niet voor niets vorige week bij DWDD en zeker een terugkijktip! Het onderzoek is van Yorik, Jens en Joep, 3 promovendi van de groep van Clevers. Wat begon als ludieke grap tijdens de vrijdagmiddagborrel, is vorige week gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Cell. Wat ze gedaan hebben?

Wereldwijd overlijden er jaarlijks 100.000 mensen aan een slangenbeet en raakt een veelvoud permanent gehandicapt. Antigif is duur en omslachtig om te maken, want je moet dagelijks slangen ‘melken’. Wetenschappers hebben nu voor het eerst gifklieren van 9 verschillende slangensoorten gekweekt in een schaaltje. Deze ‘organoids’ zijn functionele mini-orgaantjes die net échte organen zijn. Hiermee hebben ze gezorgd voor een constante en makkelijk toegankelijke stroom van slangengif. Gif dat meteen gebruikt kan worden voor verder onderzoek.

Naast dat dit een geweldig staaltje onderzoek is, hebben er maar liefst drie HollandBIO leden een mooie bijdrage geleverd aan het resultaat: Baseclear voerde het bulk mRNA sequencing and de novo transcriptome assembly uit, het OrganoPlate® platform van Mimetas werd gebruikt om te onderzoeken of het gif geproduceerd door de organoids ook daadwerkelijk als gif functioneerde en Single Cell Discoveries heeft met de SORT-seq technologie voor single-cell sequencing gezorgd voor de data waarmee de exacte samenstelling van de organoids is bepaald.

Bronnen: