← Al het nieuws

Hou vaart in de ontwikkeling én implementatie van coronavaccins

Produceren, produceren en nog eens produceren: ontwikkelaars van coronavaccins zijn er maar druk mee. In afwachting van onderzoeksresultaten nemen zij een groot risico om na goedkeuring zo snel en zoveel mogelijk mensen van vaccin te voorzien. Laten we daarom zorgen dat we optimaal voorbereid zijn op een vlekkeloze invoer.

De financiële risico’s die bedrijven nemen zijn enorm, licht Marc Kaptein in de Groene Amsterdammer toe. Waar de route van lab naar praktijk normaliter al uitdagend is, ligt de lat nu nog hoger. Ontwikkelaars doen hun uiterste best om vaccins met inachtneming van veiligheidsvereisten zo snel mogelijk door het ontwikkelproces te loodsen. En ook al blijft het gissen of en welk vaccin de eindstreep gaat halen, de machines van Pfizer/BioNtech -en met hen vele andere fabrikanten- spuwen aan de lopende band vaccins uit. In Leiden stampt Janssen zelfs in recordtempo een productiefaciliteit uit de grond. Want liever gisteren dan vandaag maken we een eind aan de anderhalve meter samenleving.

Toch zijn nog altijd voorbereidende stappen nodig voor een vlekkeloze invoer van vaccins. Met passen en meten wordt immers de meeste tijd versleten. Ook in de media neemt de roep om voorbereiding, transparantie en heldere afspraken over aansprakelijkheid toe. Reden te meer voor HollandBIO om haar eerdere oproep te herhalen: laten we in alle transparantie verkennen welke uitdagingen de introductie van een coronavaccin met zich meebrengt en welke mogelijkheden we hebben om hiermee om te gaan!