← Al het nieuws

HollandBIO’s Year Event 2021

,

Biologische productiefabriekjes die bijdragen aan duurzaamheid, de ontwikkeling van behandelingen tegen (ultra)zeldzame ziektes en als toetje een gesprek tussen EZK-staatssecretaris Mona Keijzer en biotech ondernemers – wat was de virtuele editie van het HollandBIO Year Event afgelopen donderdag toch weer een feestje! Live vanuit het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger presenteerde HollandBIO’s Annemiek het Year Event met een divers programma boordevol inspiratie, innovatie en ondernemerschap.

In haar welkomstwoord schetste Annemiek de grote stappen die de sector en HollandBIO de afgelopen tijd hebben gezet, en ging ze in op de enorme mogelijkheden die nog voor ons liggen. Als verrassing introduceerde zij bovendien Fokke&Sukke-maker Bastiaan Geleijnse, die het geheel van de nodige luchtigheid voorzag. De komische kers op onze verjaardagstaart! En wat smaakte die taart naar meer:

Jaide Jensen, Program Director bij het Amerikaanse biotechbedrijf Ginkgo Bioworks, ging in op de reis die het bedrijf sinds 2009 heeft afgelegd en hoe zij de komende jaren de impact van toepassingen die Ginkgo ontwikkelt ziet. Door het op grote schaal modificeren van micro-organismen, maakt Ginko biologische productiefabriekjes, die alle mogelijke duurzame en hoogwaardige stoffen maken. Zo kunnen ze bijdragen aan bijvoorbeeld het terugdringen van pesticiden in de landbouw of de productie verduurzamen van cosmetica en andere consumentenproducten.

Emil Kakkis, oprichter en CEO van het Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf Ultragenyx, deelde een persoonlijk verhaal over de oprichting sinds 2010, de vier goedgekeurde middelen tegen (ultra)zeldzame ziektes die zij in die tijd al ontwikkeld hebben en natuurlijk ook de toekomstige innovaties. Welke knelpunten en mogelijkheden zijn er waar we op in moeten spelen zodat we voor nog veel meer van de ongeveer 6.000 zeldzame aandoeningen behandelingen kunnen ontwikkelen?

Tot slot nam staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer deel aan een vraaggesprek onder leiding van onze Annemiek. De staatssecretaris ging in gesprek met biotech ondernemers Erik van den Berg (CEO AM-Pharma) en Veronique de Bruijn (CEO Photanol) over thema’s als valorisatie, financiering, startups en scale-ups.

Aan het eind hadden we nog een verrassing in petto. De staatssecretaris nam het rapport “Kiezen voor biotech” in ontvangst en roemde de Nederlandse biotechsector. Naar aanleiding van het rapport deed ze ook nog een beloftevolle uitspraak: “Ik wil bezien welke stappen we hier kunnen zetten om innovatieleider te blijven en zal ervoor zorgen dat deze informatie bij een nieuw kabinet op tafel ligt, want dat is van belang voor onze toekomst.” Geslaagd feestje, als je het ons vraagt!

Wil je het programma terugkijken of gewoon nogmaals nagenieten? Klik op de namen om naar de verschillende onderdelen te gaan of kijk hieronder het hele programma terug. Voor een sfeerimpressie achter de schermen hebben we gelukkig de beeldende bijdrage van onze onvolprezen chroniqueur Nils van Houts hieronder toegevoegd. Enjoy!