← Al het nieuws

HollandBIO Year Event 2018: op en top genieten!

Het was een groot succes, HollandBIO’s Year Event! Op toplocatie HAL4 aan de Maas in Rotterdam zetten we ook dit jaar onze leden en relaties in het zonnetje.

Hét feestje van de Nederlandse Biotech bood een plenair programma vol inspiratie, innovatie, ondernemerschap en een verrassend staartje.

Vol trots en enthousiasme blikte HollandBIO’s Annemiek terug op de hoogtepunten uit de sector  het afgelopen jaar – terug te lezen in de HollandBIO Highlights 2017. Maar bovenal stond ze stil bij de toekomst. Bij alles wat biotech nog kan bijdragen aan duurzaamheid en gezondheid. En hoe HollandBIO innoverend ondernemen net een tikkeltje makkelijker probeert te maken voor haar achterban. In 2018 zetten we, samen met onze leden, nog een tandje bij. We gaan aan de slag met een nieuwe programmatische werkwijze. “Laten we samen werk maken van nog meer impact en bekendheid voor biotech”, zo luidde de oproep van Annemiek, “En daar heb ik jullie voor nodig: ik reken op jullie support”. Waarna ze haar woorden kracht bij zette met een spetterend filmpje.

Martina Puglisi van MSD trapte af met een parel van een presentatie over Keytruda: de baanbrekende “T-cell re-activator” met Nederlandse roots. Een verbluffend overzicht: van haar eerste ervaringen met dit geneesmiddel als klinisch oncoloog, de ontwikkeling van companion diagnostics en de unieke registratie op werkingsmechanisme, tot standard-of-care in een handvol diverse tumoren. En dat alles in een tijdsbestek van 3,5 jaar. Met dit resultaat en nog meer dan 350 lopende studies naar andere indicaties, is Keytruda nu al met recht een gamechanger in de oncologie!

Met de quote “een dag zonder schimmels, is een dag niet geleefd” nam Peter Punt het stokje over. We houden het nog geen uur vol zonder schimmels of hun producten, aldus de schimmel-expert. Zo was je kleding en rijd je auto dankzij enzymen van schimmels. Ook citroenzuur, een veelgebruikt conserveringsmiddel: gemaakt door schimmels. Kortom, schimmels zijn fantastisch! De ondernemer in Punt zag de potentie en kocht zijn TNO-onderzoeksgroep uit om Dutch DNA Biotech te beginnen. Alleen wie zijn nou zijn echte werknemers…?

De laatste presentatie van de middag scoorde hoge ogen op humor. Herr Dr. Markus Becker van het Max Planck Instituut begon zijn praatje over “Pluripotenz in umprogrammierten Zellen” namelijk in het Duits. Terwijl er al onthutste appjes van het publiek binnenstroomden bij het HollandBIO bureau en bestuur, greep Annemiek in. En langzaam viel het kwartje in de zaal: we zijn bij de neus genomen. Op het toneel stond cabaretier en fake-speaker Pieter de Rijk, die het publiek het ene na het andere lachsalvo ontlokte met zijn prachtvergelijking tussen Nederlanders en Duitsers.

Nog na-hikkend en vol energie begaf iedereen zich naar de borrel. Na het smakelijke walking dinner ging de muziek harder en lieten een aantal mensen hun voetjes van de vloer gaan. De foto’s (met dank aan fotograaf Nils van Houts) liegen er niet om: dit was een event om in te lijsten!