← #nieuws

HollandBIO verwelkomt Smart BioMaterials Consortium

Kunstmatige hartkleppen die als vanzelf door het lichaam worden opgenomen, slagaders die zichzelf zonder invasieve chirurgie herstellen, kaakbot dat met een gel kan aangroeien en allerlei andere zelfhelende materialen: de wereld van de biomaterialen en regeneratieve geneeskunde is vol beloftes. Smart Biomaterials Consortium (SBMC), sinds kort lid van HollandBIO, gaat ervoor zorgen dat nieuwe ontwikkelingen zo snel mogelijk bij de patiënt terecht komen.

SBMC versnelt de ontwikkeling van innovatieve biomaterialen voor de regeneratieve geneeskunde door een brug te slaan tussen fundamenteel onderzoek en de dagelijkse zorgpraktijk. Dat doet SBMC met een breed aanbod van gedeelde translationele platforms die de belangrijkste knelpunten aanpakken in de commercialisering van biomaterialen voor de regeneratieve geneeskunde.

In de ontwikkelfaciliteit op de TU/e-campus werken ondernemers en wetenschappers samen aan het optimaliseren van de productie en assemblage van bio- en biocompatibele materialen (inclusief hydrogels), het functioneel testen, beoordelen en voorspellen van implantaatfuncties en het oplossen van opschalingsproblemen voor klinische productie in een omgeving die voldoet aan Good Manufacturing Practice (GMP) voor de farmaceutische industrie. In de gezamenlijke pilotfabriek, die eind 2023 wordt geopend, ligt de focus op de industriële productie van biomaterialen en afbreekbare implantaten.

SBMC wordt medegefinancierd door het Nationaal Groeifonds en de Provincie Noord-Brabant en is onderdeel van RegMed XB, een netwerk van vier initiatieven die samen de landelijke RG proeffabriek voor regeneratieve geneeskunde vormen. In Leiden werkt NecstGen aan nieuwe cel- en gentherapieën. Het UMC Utrecht is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van microweefsels en in Maastricht levert ReGen Biomedical macroweefsels die nodig zijn voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde regeneratieve therapieën.

Meer informatie: www.smartbiomaterials.nl