← Al het nieuws

Hollandbio verwelkomt Oncode Accelerator

,

Hollandbio verbindt, vertegenwoordigt en ondersteunt de Nederlandse life sciences sector. We zijn supertrots dat we al meer dan 270 bedrijven vertegenwoordigen: van start-ups, midden- en kleinbedrijven tot grote bedrijven, actief in gezondheid, voeding of biobased economy. Vandaag verwelkomen we ons nieuwste lid, Oncode Accelerator, een publiek-private samenwerking dat pre-klinische ontwikkeling van kankermedicijnen helpt te veranderen door de patiënt naar het laboratorium te brengen.

De wetenschappelijke en medische gemeenschap heeft de laatste decennia enorme vooruitgang geboekt als het gaat om het beter begrijpen en behandelen van kanker. Echter, is er nog veel winst te boeken in het ontwikkelingsproces van kankermedicijnen. Het huidige ontwikkelingsproces voor kankermedicatie is duur, tijdrovend en risicovol. Veel medicijnen bereiken de markt niet en als dit wel gebeurd, heeft vaak maar een kleine groep patiënten hier baat bij. Oncode Accelerator wil de behandeling voor kankerpatiënten verbeteren door de kankerpatiënt centraal te stellen tijdens de ontwikkeling van therapieën. Daarbij richt het programma zich op vier verschillende potentiële therapieën: kleine moleculen, biologicals, cel- en gentherapie en therapeutische vaccins. Met als missie: ‘’Outsmarting cancer, impacting lives’’.   

Oncode Accelerator is een publiek-private samenwerking met meer dan 30 partners die samen het volledige potentieel van het Nederlandse innovatie-ecosysteem benutten. Samen hebben zij de ambitie om de pre-klinische ontwikkeling van kankermedicijnen te veranderen en de patiënt naar het laboratorium te brengen. Door de inzet van goed gedefineerde patiëntcohorten, op patiënten gebaseerde organoids en kunstmatige intelligentie (AI) zorgt Oncode Accelerator ervoor dat een eerdere en meer accurate voorspelling kan worden gemaakt over de veiligheid en effectiviteit van een nieuw ontwikkelde therapie voor specifieke patiëntengroepen.