← Al het nieuws

HollandBIO verwelkomt Moderna

HollandBIO verbindt, vertegenwoordigt en ondersteunt de Nederlandse life science sector. We zijn supertrots dat we al meer dan 270 bedrijven vertegenwoordigen: van start-ups, midden- en kleinbedrijven tot grote bedrijven, actief in gezondheid, voeding of biobased economy. Vandaag verwelkomen we Moderna, pionier op het gebied van mRNA technologie.

Over Moderna

Het is Moderna’s missie om de evolutie van mRNA naar Nederland te brengen. mRNA leert het lichaam hoe het zijn eigen geneesmiddelen kan maken. Het fundament van Moderna is gebouwd op een belangrijk uitgangspunt: als mRNA als medicijn werkt voor één ziekte, kan het potentieel net zo werken voor vele andere ziekten. Een snel groeiende pijplijn is het resultaat.

Moderna heeft een breed klinisch onderzoeksportfolio in infectieziekten, auto-immunologie en oncologie. Dankzij het onderzoeksteam dat het baanbrekende mRNA-technologieplatform opbouwde, en daarbij de infrastructuur die nodig is om de ontdekking en vroege ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen, heeft Moderna sinds de oprichting in 2010 een razendsnelle groei doorgemaakt. Moderna heeft momenteel 48 producten in ontwikkeling waarvan 35 in klinische programma’s.

Moderna wil de belofte van mRNA-wetenschap waarmaken om een nieuwe generatie transformatieve geneesmiddelen voor patiënten te creëren. Wetenschap zal altijd aan de basis van Moderna blijven staan.

Hoe werkt mRNA?

mRNA-vaccins tegen infectieziekten worden ontworpen op basis van de sequentie van het virus. Dat is anders dan het inbrengen van een verzwakte of geïnactiveerde versie van het virus zelf. Wetenschappers ontwikkelen elk mRNA zo dat het cellen instructies geeft om een bepaald eiwit te maken. Met deze blauwdruk bouwen de lichaamscellen eiwitten die een deel van het nieuwe virus nabootsen. Deze eiwitten tonen ze vervolgens aan het immuunsysteem. De immuuncellen merken dat dit vreemde eiwitten zijn en reageren. Daarmee genereren ze, naar onze verwachting, een immuunreactie om zich tegen het virus te beschermen.

Ontmoet Jolanda Crombach, Managing Director Moderna Nederland BV

Jolanda bouwt momenteel aan het Moderna-filiaal in Nederland en geeft vorm aan een resultaatgerichte, lean en samenwerkende organisatie waar integriteit als basis dient.

Jolanda’s boodschap: “Ik voel me bevoorrecht om bij te dragen aan Moderna’s missie om de evolutie van mRNA naar Nederland te brengen. Het team verheugt zich erop samen te gaan werken met onze partners in Nederland.”


Moderna is sinds begin dit jaar gevestigd in Amsterdam. Het snel groeiende team in Nederland bestaat momenteel uit enthousiaste collega’s werkzaam op het vlak van medisch, patiëntveiligheid, kwaliteit, regulatory, policy, clinical research, marketing en market access. 

Kijk voor meer informatie op https://www.modernatx.com/nl-NL of https://www.modernatx.com/.