← Al het nieuws

HollandBIO Leestip: ‘Biotech-student leert alles, maar hij mag niets’

,

Afgelopen zaterdag stond er een lezenswaardige column van Rosanne Hertzberger over de spannende en interessante ontwikkelingen in de wetenschap in het NRC. Daarin merkt zij scherp op dat er technologisch gezien steeds meer kan, maar dat Europa de deur voor toepassing juist steeds verder sluit. Ofwel, wetenschappers hebben wel de tools, maar kunnen deze niet gebruiken.

Dit jaar gaan de Nobelprijzen vooral naar nieuwe technieken, zoals gerichte evolutie, immuuntherapie, superlasers en optische pincetten. Een techniek die volgens Rosanne nu nog in dit rijtje ontbreekt, maar die zeker ergens de komende jaren ook de Nobelprijs zal krijgen, is CRISPR-Cas. Terwijl in de rest van de wereld de ontwikkelingen en toepassing van deze techniek van geneeskunde tot landbouw een vlucht nemen, kijkt Europa liever de kat uit de boom. Het Europese Hof van Justitie heeft afgelopen zomer een onhaalbare barrière van bestuurlijke hindernissen en veiligheidseisen opgeworpen voor toepassing van onder andere CRISPR-Cas, door deze als genetische modificatie te bestempelen.

Hertzberger constateert dan ook terecht dat de huidige biotech-student weliswaar allemaal spannende technieken leert met geweldige toepassingen, maar dat deze in Europa niet gebruikt mogen worden. Het gevolg laat zich raden: briljante studenten verlaten de EU zo snel mogelijk na afstuderen en Europa blijft achter met totaal verouderde kennis en een gereedschapskist vol achterhaalde technieken.

HollandBIO wil het tij graag keren. Daarom roepen wij Nederland op om de voortrekkersrol in Europa te nemen en om samen met gelijkgestemde landen op zoek te gaan naar een oplossing. Toepassing van moderne veredelingsmethoden, zoals CRISPR-Cas, kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan een duurzame en diverse landbouw, nieuwe geneesmiddelen en therapieën, en de circulaire economie. Hoe mooi zou het zijn als onze toonaangevende Nederlandse startups en MKB’ers eindelijk de instrumenten in handen krijgen om vaart te maken!

Lees hier de column van Rosanne Hertzberger in het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/13/biotech-student-leert-alles-maar-hij-mag-niets-a2417806