← Al het nieuws

HollandBIO en andere organisaties bieden hulp aan bij uitwerking Nationaal Plan coronaherstelfonds

Een grote coalitie van organisaties waaronder HollandBIO deed vorige week, onder aanvoering van de samenwerkende provincies, een dringende oproep aan het kabinet. Haal de bijna zes miljard euro op die klaarligt in Europa voor onder andere de verduurzaming van de economie. Deze middelen zijn beschikbaar voor het herstel van de Europese economie na de coronacrisis vanuit de Recovery and Resilience Facility (RRF). Nederland is de enige lidstaat die nog geen plan heeft ingediend in Brussel.

In de brief roept de coalitie het kabinet op om vaart te maken met de uitwerking van het Nederlandse aandeel in het RRF in een Nationaal Plan en daar overheden, kennisinstellingen en bedrijven bij te betrekken. Enige haast is geboden, want Nederland heeft nog tot eind april 2022 voor het indienen van een plan, en hoe langer we wachten hoe minder tijd er is om het geld ook goed uit te geven. 

In een brief van minister van Financiën Wopke Hoekstra die deze week naar de Tweede Kamer werd verstuurd, werd duidelijk dat het kabinet het opstellen van een Nationaal Plan voor het RRF gaat betrekken bij de formatie die nu op gang is gekomen. De verwachting is dat Nederland voor medio 2022 een plan in kan dienen, ook omdat de ambtelijke voorbereidingen al begonnen zijn. Ook ziet de minister ruimte voor het betrekken van (mede-)overheden en veldpartijen in de verdere uitwerking van de plannen. 

Benieuwd naar de hele Kamerbrief (en de bijlagen)? Lees dan hier verder: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2021Z19115&did=2021D41011