Het is biotech die de dorst naar vooruitgang lest
Het is volop zomer in Europa. Jij trapt je in het zweet op een fietsvakantie en ploft na twee uur in de brandende zon neer op een schaduwrijk terras. Tijd voor een ijskoude frisdrank met een schijfje citroen. Verfrissend, toch? Wat je misschien niet weet: het citroenzuur (E330) in je drankje komt zelden uit een citroen. Sterker nog, wereldwijd produceren we het merendeel van het citroenzuur via fermentatie met een schimmel: Aspergillus niger, ook wel bekend als de zwarte schimmel. Een slimme zet.
Natuurlijk én slim
Bij hollandbio geloven we in de kracht van biotech. Fermentatie met schimmels is niet alleen efficiënt, maar ook een schoolvoorbeeld van hoe we natuurlijke processen slim kunnen inzetten. Zo produceren we citroenzuur namelijk sneller, goedkoper en in veel grotere volumes dan wanneer we het uit citroenen zouden persen. En dat is maar goed ook, want om aan alleen de wereldwijde vraag aan citroenzuur te voldoen, zouden we anders half Europa moeten volplanten met citroenbomen. Niet bepaald duurzaam.
Bewezen én toekomstbestendig
Soms roept het idee van schimmelproductie vragen op. Zo ook in dit artikel van de Keuringdienst van waarde, dat vragen stelt bij de herkomst van dit veelgebruikte ingrediënt. Begrijpelijk, want het klinkt verrassend. Maar wie zich verdiept in deze slimme oplossing, ziet een robuuste, veilige en toekomstbestendige methode die al bijna een eeuw zijn waarde bewijst. Dankzij fermentatie houden we waardevolle landbouwgrond beschikbaar voor écht nuttige toepassingen, zoals voedselproductie of natuurherstel, en niet voor industriële citroenplantages.
Kortom: als het leven je geen citroenen geeft, gebruik dan schimmels. Zo voorkomen we dat jouw glaasje fris op het terras onbetaalbaar wordt!