Groene revolutie maakt 40% hogere oogst mogelijk
We staan aan de start van een nieuwe groene revolutie, dankzij een groep Amerikaanse wetenschappers. Door aanpassingen in het DNA van de plant lukte het hen om de groei van planten met 40% te laten toenemen. Dat is een belangrijke doorbraak voor de mondiale voedselproductie. De vraag naar voedsel zal de komende decennia namelijk fors toenemen door een groeiende wereldbevolking, terwijl het areaal landbouwgrond door de klimaatverandering juist afneemt.
Planten zijn in staat om via een ingenieus biologisch proces, de fotosynthese, uit zonlicht en koolstofdioxide (CO2) hun eigen voedingsstoffen (suikers) te maken. Tijdens de fotosynthese komen er naast de nuttige producten zoals suikers en zuurstof (O2), ook voor de plant schadelijke afvalstoffen vrij. Het opruimen van deze schadelijke producten kost de plant veel energie, die ze niet voor haar groei in kan zetten. Door met behulp van genetische modificatie een veel efficiëntere route voor de afbraak van deze afvalstoffen te maken, nam de groei van de plant tot wel 40% toe. De volgende stap is om die groeipotentie gericht te bevorderen in de ‘nuttige’ delen van de plant, bijvoorbeeld de vruchten, zaden, bladeren of stengels. Het bereiken van dit resultaat zal nog wel een aantal jaren duren, net als de toelating van de planten tot de markt. In Europa geldt namelijk een zeer streng, langdurig en onzeker traject voor genetisch gemodificeerde gewassen. HollandBIO pleit al jaren voor aanpassing van deze wetgeving. Deze doorbraak bevestigt maar weer eens hoe belangrijk de modernisering van het biotech beleid is, willen de EU en Nederland straks de vruchten van deze mooie vindingen kunnen plukken.
Bron: Science