← Al het nieuws

Groen gras aan de overkant van de oceaan

Bedrijven, belangenverenigingen en overheidsinstanties in de VS slaan de handen ineen om gentherapieën voor zeldzame ziekten te ontwikkelen. Het consortium, onder leiding van de Food and Drug Administration (FDA) en National Institutes of Health (NIH), wordt opgezet om de ontwikkeling van gentherapieën te versnellen. Een mooie bron van inspiratie voor Nederland, denkt HollandBIO.

Eerder schreven we al over lessen die Nederland en Europa kunnen leren van de plannen uit de VS rond pandemic preparedness. En aan ambities geen gebrek aan de andere kant van de oceaan. Als onderdeel van het Accelerating Medicines Partnership (AMP) investeren de samenwerkende partijen $76 miljoen in onderzoek naar gentherapie, waarvan ongeveer $39,5 miljoen uit overheidsinstellingen komt. In Nederland zijn de ambities ook groot maar worden deze nog niet altijd waargemaakt.  

Het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor zeldzame aandoeningen duurt lang, is kostbaar en risicovol. Dat moet én kan sneller en beter. Door samenwerking binnen de hele keten kunnen we een adaptief ecosysteem realiseren en verzilveren we onze rijke kennisbasis in gezondheidswinst, maatschappelijke impact en economische groei. De samenwerking die nu in de VS gelanceerd is tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven en overheid is wat HollandBIO betreft een inspirerend voorbeeld. En goed voorbeeld doet volgen. Laten we daar samen onze schouders onder zetten.