← #nieuws

Grassa en Dr.FERM bundelen krachten voor meer voedingswaarde uit gras

Afgelopen maand zijn Grassa en Dr.FERM een samenwerking gestart voor de fermentatie van diverse Grassa-producten. Door de fermentatie kan nog meer voedingswaarde uit de producten worden gehaald en zijn ze efficiënt te conserveren. Deze ontwikkeling draagt bovendien bij aan de versnelde opschaling van Grassa’s eiwitproductie, doordat de eiwitten uit gras kunnen worden gescheiden zonder uitgebreide raffinage-unit.

Waarom fermenteren?

Door fermentatie van sap wordt onder andere de beschikbaarheid van nutriënten in de producten van Grassa verbeterd en worden de producten geconserveerd. Bij fermentatie van het grassap zullen de eiwitten door vorming van melkzuur uit oplossing komen en neerslaan in het grassap. Daardoor kunnen deze eiwitten op een makkelijke manier gewonnen worden.

Graseiwit verkregen met fermentatie is een duurzame, lokale en goed verteerbare vervanger van soja in bijvoorbeeld varkensvoer. De economische rendementen voor Grassa worden uiteindelijk gehaald in de te bouwen grassapraffinage units. Daarin worden onder andere hoogwaardige eiwitten geproduceerd die geschikt zijn voor humane consumptie.

Het fermenteren van grassap kan het uitrollen van het Grassa concept versnellen. Het bouwen van een grassapraffinage unit kost veel tijd qua voorbereiding en bouw. Het bouwen van de pers units is veel eenvoudiger en kan sneller gerealiseerd worden bij bijvoorbeeld loonwerkers. Met het persen en de eenvoudige eiwitwinning uit het sap worden de meeste duurzaamheidsrendementen van het Grassa-concept al behaald.

Zo wordt met het persen ook ontsloten graskuil geproduceerd, waarmee de melkveehouder zijn koeien kan voeren en daarmee een gelijke hoeveelheid melk en vlees produceert, maar minder stikstof, fosfaat en methaan uitstoot. Hiermee is het een innovatieve oplossing voor het stikstofprobleem.

Startcultuur fermentatie

De afgelopen jaren is de focus van Dr.FERM in toenemende mate komen te liggen op het fermenteren van eiwitrijke grondstoffen, waaronder nu ook het grassap van Grassa. De startcultuur voor fermentatie van Dr.FERM bevat een mengsel van twee soorten L.Plantarum en één soort E.Faecium. “Normaliter gebruik ik het mengsel voor hoge productie melkzuur en lage productie azijnzuur. Daarnaast is het geschikt voor eiwitrijkere mengsels als raapzaad-, soja- en zonnebloemzaadschroot.”, zo vertelt Ronald Scholten van Dr.FERM. Hij heeft al 15 jaar praktische ervaring met het fermenteren van grondstoffen. Per week verwerkt Dr.FERM zo’n 6.000 ton vloeibare ferment met zijn innovatieve methoden voor proteïnen in diervoeding.

Toekomst

Na de testen gaan beide partijen samen onderzoeken of er voor meer eindproducten van Grassa toegevoegde waarde zit in fermentatie. Als volgende worden de grasvezels onder de loep genomen. Dat belooft nieuwe ontwikkelingen!

Over Grassa

Grassa maakt ‘gewoon’ gras beter met een natuurlijk proces van persen, verhitten en filteren. Uit dit proces ontstaan vier hoogwaardige eindproducten, waaronder graseiwit. Dit eiwit wordt ingezet om producten mee te ontwikkelen in de humane voeding, petfood, aqua feed en in mengvoer voor varkens en kippen. Door hun circulariteitsconcept wordt de voedselefficiëntie groter en de uitstoot van o.a. stikstof lager.

Over Dr.FERM

In 2010 richtte Ronald Scholten zijn bedrijf Dr. FERM Kft op. Daarmee beoogt hij hét kennisbedrijf in microbiële fermentatie concepten voor dierlijke eiwitproductie voor varkens, pluimvee, kalveren, zuivel, aqua en zelfs insecten te zijn. Ronald Scholten heeft meer dan 25 jaar ervaring in microbiële fermentatie voor dieren en is in 2001 gepromoveerd op “Fermentatie van vloeibare voeders voor varkens” aan de Wageningen Universiteit.