← Al het nieuws

Gluren bij de buren: wat kunnen we leren van de Vlaamse school?

,

Inspiratie voor een ijzersterk Nederlands innovatieklimaat hoeft niet altijd van ver te komen, bewijzen onze zuiderburen. Daar steekt het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) subsidie rechtstreeks in innovatieve start-ups. Door vele subsidiezaadjes te planten én lokale werkgelegenheid te stimuleren dingt Vlaanderen mee naar de biotechnologische wereldtop. Die aanpak hanteren de Vlamingen bovendien al jarenlang, en met succes. Recent ging subsidie naar de technologieontwikkelaar BioStrand, dat het geld inzet voor de wetenschappelijke validering van een toepassing waarmee zij genetisch onderzoek moderniseert en versnelt.

Ook in Nederland ontwikkelen diverse, toonaangevende koplopers innovatieve meetmethoden voor een snellere en betere ontwikkeling en een optimale inzet van geneesmiddelen. Mooie voorbeelden zijn de organoïden uit het Hubrecht Instituut en de Accelerator Mass Spectrometer van TNO. Bovendien hebben we alle ingrediënten in huis om verder te bouwen aan een internationale voortrekkersrol in de biotech: onze biomedische en technische universiteiten zijn van wereldklasse, de gezondheidszorg is goed georganiseerd, de lijntjes tussen partijen zijn kort en we kennen een groeiende en bloeiende biotechsector waarin start-ups, MKB’ers en gevestigde biotechbedrijven nieuwe technologische oplossingen ontwikkelen.

Toch kunnen we in Nederland nog stappen zetten richting een ijzersterk innovatieklimaat. Zo lopen Nederlandse pioniers op innovatieve meetmethoden nog vaak tegen drempels aan in het verder ontwikkelen, kwalificeren, valideren en opschalen van hun technologie of toepassing. Gaten in het financieringslandschap, vooral in de vroege fase van de ontwikkeling, zijn daar een belangrijke oorzaak van. Door startende biotechbedrijven structureel een gerichte, financiële impuls te bieden, kan ons land ook een snellere doorgroei van start-ups stimuleren en tegelijk de binding met en werkgelegenheid in Nederland vergroten. Laten we dat kunstje daarom vooral bij onze buren afkijken!