← Al het nieuws

Giga-Gilead-boost voor Galapagos

, , ,

Gilead steekt maar liefst €4,5 miljard in de innovatiekracht van biotech parel Galapagos. De twee bedrijven maakten zondagavond een even unieke als omvangrijke deal bekend: een win-win samenwerking tussen de innovatiekracht van Galapagos en de wereldwijde infrastructuur, expertise en sterke kaspositie  van Gilead. De drug discovery en R&D programma’s van Galapagos krijgen dankzij de investering een enorme boost. Gilead bemachtigt op zijn beurt een exclusieve plek op de eerste rij om de moleculen van Galapagos door te ontwikkelen en te verkopen buiten Europa. Een fantastische klapper, die niet alleen een grote impact heeft op de twee bedrijven, maar ook op de Nederlandse biotech sector als geheel.

Galapagos ontvangt een upfront betaling van Gilead van €3,5 miljard. Daarnaast vergroot de Amerikaanse farmaceut zijn aandeel in het Nederlands-Belgische bedrijf met €1 miljard tot 22%. De looptijd van de samenwerking is tien jaar, wat Galapagos de tijd geeft om zijn droom te realiseren: uitgroeien tot een onafhankelijk Europees farmaceutisch concern. Met de deal op zak gaat Galapagos zijn R&D programma’s versnellen en uitbreiden.

HollandBIO’s Annemiek Verkamman ziet het goede nieuws als een bevestiging van de innovatiekracht en potentie van de life sciences-sector:

Galapagos is een fantastisch rolmodel voor de vele kleinere biotech bedrijven in Nederland en daarbuiten. Het succes van Galapagos heeft een grote magneetwerking: op financiers, op talent en alle mogelijke toeleveranciers van biotech bedrijven. Daarmee is de samenwerking niet alleen goed nieuws voor Gilead en Galapagos, maar ook voor de groei en ontwikkeling van de hele Nederlandse life sciences sector.

De lange weg van Galapagos tot een van de sterspelers van Europa laat eens te meer zien dat succes in de biotech een lange adem vergt: dit jaar viert het bedrijf zijn 20ste verjaardag. Het vinden van kapitaal is voor de groei van biotech bedrijven – naast de wetenschappelijke complexiteit – met stip de grootste uitdaging. Het financieringslandschap vertoont fikse gaten. Een uitgekiende financieringsmix voor biotech bedrijven in alle fases van ontwikkeling moet het huidige marktfalen aanpakken. Invest-Nl kan daar hopelijk aan bijdragen. De nationale investeringsinstelling in oprichting heeft alles in zich om de gaten te dichten en door te investeren in biotech start-ups en scale-ups een brug te slaan tussen de publieke regelingen en private investeerders. Zo kan Invest-NL dienen als vliegwiel voor innovatie. Het succes van Galapagos laat zien waar het investeren in innovatieve biotech start-ups en scale-ups toe kan leiden. Daar kan Nederland er nog wel een paar van gebruiken, toch?

Lees meer

De fantastische samenwerking tussen Galapagos en Gilead krijgt – terecht – volop aandacht in de media. Een greep uit de berichtgeving: