← Al het nieuws

Gidsland Nederland laat decennialange voorsprong medicinale cannabis nu verkrampen

, ,

De vooruitstrevende positie van Nederland als gidsland is jaren geleden verkrampt geraakt, ziet Nederlands enige legale cannabisproducent. In een zeer lezenswaardig stuk in Elsevier Weekblad (EW) zegt Bedrocan-oprichter Tjalling Erkelens dat hij noodgedwongen op zoek is naar productiefaciliteiten buiten Nederland, in landen die recentelijk veel soepeler omspringen met de productie van de plant met medicinale kwaliteiten. Daarvan kan Nederland dan niet zelf bepalen welke patiënten toegang krijgen tot het wereldwijd gewaardeerde product van hoge en constante kwaliteit. Zelfs nu lopen patiënten in binnen- en buitenland betrouwbare medicinale cannabis nog te vaak mis. Hoog tijd dus dat de overheid – monopolist van medicinale cannabis – snel ingrijpt.

Medische potentie van de cannabisplant benutten

Het EW-artikel leest allereerst als kroniek van de medische potentie van de plant waar Nederland al zeker twintig jaar mee vooroploopt. Door die decennialange voorsprong heeft Bedrocan het productieproces zo weten te verfijnen dat de telkens wisselende samenstelling van de plant aan de strenge eisen van farmaceutische productie voldoet. Zo wordt in Nederland een medicinaal product gemaakt dat van hoge en constante kwaliteit is. Die kwaliteit wordt vervolgens door een onafhankelijk laboratorium vastgesteld. Erkelens: “Ons doel blijft uiteindelijk om de medische potentie van de cannabisplant te benutten en het wereldwijd als medicijn beschikbaar te krijgen.”

Patiënten over de hele wereld waarderen de betrouwbare medicinale cannabis uit Nederland

De Nederlandse betrouwbaarheid wordt wereldwijd gewaardeerd. Dat blijkt wel uit de torenhoge vraag, veel meer dan ons land nu legaal produceert. De voorman van Bedrocan krijgt ‘dagelijks’ verzoeken uit de hele wereld. Die moet het bedrijf helaas afwijzen, omdat instemming van de Nederlandse overheid al jarenlang uitblijft. Daardoor krijgen buitenlandse patiënten nog te vaak nul op het rekest. En ook in eigen land valt nog een wereld te winnen. Slechts 1 op de 14 Nederlanders die uit medicinale overwegingen cannabis gebruiken, doet dat als patiënt onder begeleiding van arts of apotheek. Tienduizenden Nederlanders vallen dus in de handen van illegale aanbieders, die buiten het zicht van de overheid geen kwaliteitseisen waarborgen. En terwijl we hen overlaten aan de illegaliteit, legaliseert land na land de gehele plant en wordt Nederland links en rechts ingehaald.

Nederlandse patiënten hebben baat bij vooruitstrevender beleid

Laten we ervoor zorgen dat we in Nederland weer uit de ‘cannabiskramp’ komen. Nederlandse patiënten hebben immers baat bij een vooruitstrevender beleid. Niet alleen vanwege de binnenlandse behoefte, maar ook de buitenlandse vraag dient Nederlandse patiënten. Daarmee kan namelijk de leveringszekerheid op peil gehouden worden. Laat meer bedrijven ontstaan en de concurrentie groeit. Daar pleit ook Erkelens voor: “Dat levert over het algemeen meer kwaliteit en lagere prijzen op.” Beter zouden we het Nederlandse zorgbeleid niet kunnen samenvatten. HollandBIO weet dan ook zeker dat dit politici en beleidsmakers als muziek in de oren klinkt. We kunnen niet wachten totdat ze er ook naar gaan handelen.