← Al het nieuws

Gezondheidsraad: varen op wetenschap

, ,

Met een interview in haar nieuwsbrief Graadmeter mengt ook de Gezondheidsraad (GR) zich in het maatschappelijk en politiek debat over vaccineren. Prof. Gerhard Zielhuis, voorzitter van de Commissie Vaccinaties, licht in dit interview onder andere het beoordelingskader en de rol van de GR omtrent de dalende vaccinatiegraad toe. HollandBIO vindt het top dat ook de GR, als wetenschappelijke hoeder van onder meer het Rijksvaccinatieprogramma, zich nu in de discussie mengt.

Het interview sluit mooi aan op het plenaire debat over vaccinatie in de Tweede Kamer, twee weken geleden. Middels een motie droeg de Kamer Staatssecretaris Blokhuis op om geregistreerde vaccins direct te voorzien van een advies over opname in een programma. Een oproep die bij HollandBIO met gejuich ontvangen werd. De Staatssecretaris is nu aan zet.

HollandBIO is van mening dat ook vaccins die (nog) niet voldoen aan de criteria voor opname in een vaccinatieprogramma of het verzekerd pakket, een route op maat verdienen. Nu belanden die vaccins vaak ongebruikt op de plank, al voegen ze op individueel niveau nog zoveel waarde toe. Hierdoor blijft gezondheidswinst liggen. HollandBIO is pas tevreden als hier een oplossing voor komt en we vaccins optimaal benutten in de strijd tegen infectieziekten.