← Al het nieuws

Gezondheidsraad: vaccineer meisjes én jongens tegen HPV

Mooi nieuws voor onze volksgezondheid: als het aan de Gezondheidsraad (GR) ligt, krijgen ook jongens straks een HPV prik. Naast baarmoederhalskanker, biedt het vaccin ook bescherming tegen diverse andere vormen van kanker, waaronder anus- en peniskanker. Door jongens te vaccineren, stijgt bovendien de groepsbescherming. Zo profiteren ook mensen die niet ingeënt zijn van de bescherming van degenen die dat wel zijn.

Omdat vaccinatie tegen HPV zoveel extra gezondheidswinst oplevert, stelt de GR voor het vaccin op  te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Zowel meisjes als jongens van negen jaar kunnen de vaccinatie krijgen. De GR oppert daarnaast een inhaalprogramma, om iedereen tot 26 jaar de kans te geven het vaccin (alsnog) te halen: ook meisjes en vrouwen die het vaccin eerder afgeslagen hebben. 

HollandBIO is ontzettend blij dat de GR zich uitspreekt voor een bredere inzet van het HPV vaccin. Nu is Staatssecretaris Blokhuis aan zet. HollandBIO pleit voor een snelle beleidsreactie en implementatie. Want voorkomen is beter dan genezen. En ziekten voorkomen – dat kunnen vaccins als de beste!

Het complete advies van de GR lees je hier.